Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.04.2017 04:38

Kto môže podať návrh na začatie konania o vyslovenie nesúladu VZN so zákonom


Ilustračná koláž


Užitočné rady a informácie - právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová zo Združenia miest a obcí Slovenska.


Otázka:

Sme obyvatelia mesta, ktorí sú presvedčení, že všeobecne záväzné nariadenie mesta o dodržiavaní čistoty a poriadku v meste nie je v súlade so zákonom o priestupkoch a jeho ustanovenia sú v praxi nevykonateľné. Domnievame sa, že týmto všeobecne záväzným nariadením je porušené naše právo. Primátor odmieta toto nariadenie zmeniť, preto chceme vedieť, či sa ako dotknuté osoby môžeme domáhať jeho zrušenia na súde.

 

Odpoveď:

Podobný prípad riešil už v roku 2009 Najvyšší súd Slovenskej republiky, ktorý k danej veci prijal 30. novembra 2009 uznesenie (sp. zn. 1 Svzn 7/2009).

Najvyšší súd Slovenskej republiky vychádzal z toho, že všeobecne záväzné nariadenie obce alebo vyššieho územného celku je normatívny právny akt prijímaný orgánom obce alebo vyššieho územného celku, ktorým sa riešia zásadné otázky týkajúce sa obce alebo vyššieho územného celku ako celku, prípadne osobitne jej/jeho obyvateľov, alebo upravujúce právne vzťahy vznikajúce a realizujúce sa na jej území. A to tak na úseku prenesenej štátnej správy, ako aj územnej samosprávy.

Všeobecne záväzné nariadenie nie je teda individuálnym správnym aktom vydaným orgánom verejnej správy, ktorý by fyzická alebo právnická osoba mohla napadnúť na správnom súde.

Viac v Obecných novinách č. 15-16/2017 na str. 21.

 

Autor: JUDr. Daniela FRANZENOVÁ, kancelária ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.04.2016
Užitočné rady a informácie - právna poradňa
Právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.
viac
18.11.2016
Zákon neumožňuje obecnému zastupiteľstvu určiť starostovi jeho zástupcu
Užitočné rady a informácie - právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.
viac
14.04.2017
Ako postupovať voči podnikateľovi, ktorý nedodržiava VZN obce
Užitočné rady a informácie - právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová zo Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
08.08.2017
Krajská prokuratúra podá pre zákaz herní na mesto žalobu
Krajská prokuratúra v Bratislave podá na hlavné mesto žalobu. Dôvodom je, že bratislavskí mestskí poslanci koncom júna nevyhoveli protestu prokurátora voči všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) o zákaze umiestnenia herní v hlavnom meste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %