Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.07.2018 11:22

L. Sólymos: Nový most medzi mestami Komárom a Komárno bude...


Snímka zdroj: lokal.hu


Maďarský Komárom a slovenské Komárno už onedlho spojí nový cestný most cez Dunaj. Výstavba mosta a priľahlej infraštruktúry predstavujú kľúčovú dopravnú investíciu v regióne a podieľajú sa na nej štáty z oboch brehov Dunaja.


Ministerského kontrolného dňa, ktorý sa uskutočnil vo štvrtok 28. júna 2018 slovenskú stranu zastupovali minister dopravy a výstavby Arpád Érsek a podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos.       

„S potešením konštatujem, že práce napredujú dobrým tempom, na čom majú zásluhu obe strany. Keďže som ministrom životného prostredia, veľmi ma teší, že most odľahčí už existujúci Alžbetin most, ktorý ústi do stredu miest," povedal Sólymos. Podľa ministra životného prostredia to pre ľudí okrem zlepšenia dopravného komfortu znamená menej exhalátov v ovzduší a čistejší vzduch v oboch mestách. Sólymos zároveň ocenil, že sa priestor na novom moste našiel aj pre cyklistov, čo napomôže nielen zdravšiemu životnému štýlu obyvateľov, ale bude mať vplyv aj na cestovný ruch v regióne.       

Podľa Sólymosa je v súčasnosti veľmi dôležité chrániť čistotu ovzdušia, ktoré je nadmerne zaťažované výfukovými plynmi a priemyselnou produkciou. „Rezort životného prostredia považuje čistotu ovzdušia za jednu zo svojich základných priorít," povedal Sólymos. Svedčí o tom podľa neho aj presadenie novely zákona o ovzduší, ktorá stanovuje znižovanie emisií pre oxid siričitý, oxidy dusíka, nemetánové prchavé organické látky, amoniak a jemné prachové častice. Ako ďalší príklad v tejto oblasti uviedol zavedenie možnosti zriaďovania nízkoemisných zón, ktorých cieľom je obmedzenie znečistenia ovzdušia z dopravy v mestách.       

„Aj keď projekt výstavby mosta koordinuje maďarská strana, zodpovednosť a finančnú záťaž nesú obidve krajiny. Ide o komplikovanú stavbu na rieke, závislú od počasia a stavu vodnej hladiny, a stavbári sa musia vyrovnať s viacerými technickými výzvami," povedal po kontrolnom dni minister dopravy a výstavby Arpád Ersék. Aj preto bolo podľa neho potrebné skontrolovať výstavbu a uistiť sa, že sa robí všetko pre to, aby bol most hotový v roku 2019.       

TASR o tom informoval Odboru komunikácie MŽP SR.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.01.2017
Minister L. Sólymos avizuje zdraženie skládkovania odpadov
Skládkovanie má na Slovensku zdražieť. Ministerstvo životného prostredia plánuje pripraviť nový zákon o poplatkoch za uloženie odpadov, avizoval dnes (24. 1.) na tlačovej konferencii šéf rezortu László Sólymos.
viac
12.10.2017
Envirorezort predstavil výsledky odberov vody zo studní v bratislavskej Vrakuni
Štátny geologický ústav Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ) dnes predstavil prvú fázu systému, ktorý monitoruje environmentálne záťaže, vrátane skládky vo Vrakuni. Systém umožňuje v aktuálnom čase kontrolovať a porovnávať údaje o znečistení podzemných vôd.
viac
24.04.2018
V Komárome otvorili návštevnícke centrum budúceho mosta na Dunaji
Návštevnícke centrum budúceho mosta cez rieku Dunaj medzi Komárnom a severomaďarským mestom Komárom otvorili v pondelok v Komárome.
viac
20.08.2019
Daňová novela z dielne Mosta-Híd pripraví samosprávy o milióny eur
ÚMS nesúhlasí s návrhom novely o dani z príjmov z dielne strany Most-Híd. Ten počíta so zvýšením nezdaniteľnej časti základu dane, ktorá by sa mala zvýšiť z 19,2-násobku životného minima na 22,7-násobok. Cieľom návrhu má byť zvýšenie životnej úrovne pracujúcich, podľa ÚMS to bude naopak.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %