Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
18.02.2022 10:40

Levoča si na obnovu ciest a chodníkov vezme úver vo výške 1,18 milióna eur


Ilustračná snímka.


Špitálsku ulicu v Levoči mesto zrekonštruuje z úverových zdrojov, poslanci na štvrtkovom rokovaní mestského zastupiteľstva odsúhlasili aj obnovu ďalších úsekov.


Samospráva tak chce na jednotlivé opravy čerpať externé zdroje dohromady vo výške 1,18 milióna eur.

Komunikácia na Špitálskej ulici sa nachádza v pamiatkovej rezervácii mesta. Tomu sa prispôsobí aj jej prestavba v celkovej dĺžke viac ako 400 metrov. Náklady na realizáciu projektu sú na úrovni takmer 600 000 eur, koncom marca by malo byť ukončené verejné obstarávanie na zhotoviteľa prác. Vďaka úprave sa vytvorí 47 parkovacích miest, pribudne nové osvetlenie a zrealizujú sa aj sadové úpravy.

Rekonštrukciou prejdú podľa predloženého poslaneckého návrhu aj ďalšie úseky. Na obnovu ulice Za sédriou poslanci odsúhlasili 186 000 eur, ďalších 139 000 eur pôjde na Ulicu M. R. Štefánika, prvá etapa obnovy Ružovej ulice si vyžiada 95 000 eur, chodník na Gerlachovskej ulici 85 000 eur a výstavba spevnených plôch na sídlisku Rozvoj 90 000 eur.

Niektorí poslanci v diskusii upozornili na riziko brania úveru v aktuálnej situácii. „Na jednej strane zobrať si úver je v poriadku, ale treba sa zamyslieť nad tým, z čoho ho budeme splácať. Momentálne je zhruba 594 000 eur prebytok ročne, ktorý nám stačí akurát na splácanie úverov. Treba myslieť na to, že sa zvyšujú ceny energií a musíme rátať s ďalšími nákladmi navyše,“ upozornil poslanec Jozef Cvoliga, ktorý so zvyšovaním úverového zaťaženia nesúhlasil a podľa neho malo byť predmetom širšej diskusie.

Ďalší z poslancov Miroslav Čurilla tvrdí, že situácia nie je až taká dramatická. „Úrok bude maximálne do jedného percenta. Pri aktuálnom zdražovaní materiálu a zvýšenej inflácii by sa nám práce na budúci rok predražili, čo nás v konečnom dôsledku môže vyjsť omnoho drahšie,“ skonštatoval a zdôraznil, že vybrané úseky sú vo veľmi zlom stave a k ich oprave musí skôr či neskôr dôjsť.

Primátor Miroslav Vilkovský doplnil, že istiny úverov sa mestu darilo splácať v plnej výške aj počas pandémie. Úverová zaťaženosť bola k 31. decembru 2021 na úrovni 18,5 percenta. Po odsúhlasení ďalšieho úveru sa zvýši odhadom na 23,5 percenta. „Investičný deficit voči jednotlivým uliciam je veľký a pokiaľ bude platobná disciplína ako za posledné štyri roky, tak som presvedčený, že budeme schopní úver splácať,“ ubezpečil primátor. Ku koncu minulého roka bola výška nesplatených úverov v Levoči na úrovni takmer troch miliónov eur. Dva z nich by malo mesto splatiť v najbližších troch rokoch. Odkiaľ sa budú čerpať nové prostriedky, za akých podmienok a či dôjde k refinancovaniu aktuálnych úverov, bude podľa vedenia mesta predmetom ďalšej diskusie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2017
Radnica začala s rekonštrukciou ciest a chodníkov
Liptovskomikulášska mestská samospráva sa s príchodom jarného počasia púšťa do rekonštrukcie ciest a chodníkov. Nový asfalt dostanú tisícky metrov komunikácií v centre mesta aj v mestských častiach.
viac
31.12.2020
Pred Vianocami zrekonštruovala trenčianska radnica cesty takmer za 900 000 eur
Trenčianska radnica stihla ešte pred vianočnými sviatkami zrekonštruovať niekoľko miestnych komunikácií takmer za 900 000 eur. Výsledkom rekonštrukcií sú i parkovacie miesta, miesto pre novú zeleň a zrekonštruovaná autobusová zastávka.
viac
23.06.2021
B. Bystrica chystá najväčšiu rekonštrukciu miestnych komunikácií
Zatiaľ, čo sa v súčasnosti zameriava pozornosť na rekonštrukciu Hornej ulice, Partizánskej cesty a Javorníckej ulice, ktoré sú už v rukách zhotoviteľa, mestské zastupiteľstvo schválilo návrh na vyčlenenie sumy vo výške 5 000 000 eur na ďalšiu rekonštrukciu najvyťaženejších ciest v Banskej Bystrici.
viac
29.07.2022
Žilina obnovuje cesty aj chodníky, práce potrvajú do konca októbra
Do konca októbra potrvá oprava viacerých dopravných úsekov miestnych komunikácií, chodníkov a asfaltových športových ihrísk v meste Žilina. Samospráva postupne opraví približne 35 000 štvorcových metrov plôch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %