Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
15.06.2021 10:25

Liptovské droby, šanca pre gastro


Snímka zdroj: (OOCR REGION LIPTOV).


Liptovské droby získali certifikát od Európskej únie o chránenom zemepisnom označení pôvodu. Ide o tradičné regionálne jedlo zo zemiakov, ktoré má na Liptove veľkú obľubu, ale pre mimo-regionálnu verejnosť je takmer neznáme.


Oživovanie gastra na Liptove, tak môže mať o výhodu naviac oproti ostatnému Slovensku. Natíska sa otázka, vytlačia Liptovské droby z jedálnych lístkov obľúbené bryndzové halušky?

Liptovské droby môžu byť vhodným impulzom na rast dopytu po dovolenkovaní na Slovensku a najmä po spoznávaní regiónu aj cez jeho originálne jedlo. Liptovské reštaurácie majú práve toto leto jedinečnú šancu doplniť svoju ponuku o nenáročné a chutné jedlo zo zemiakov, ktoré poznali už Liptáci v minulosti.

„Liptovské droby patria medzi jedenásť značiek na Slovensku, ktoré sa môžu hrdiť chráneným zemepisným označením pôvodu. Popravde sme trošku závideli Skalici ich Skalický trdelník a na tradičnom zemiakovom podujatí Švábkafest sme sa začali zamýšľať nad tým, či by sme našli špecifický regionálny produkt, ktorý je vyrábaný len na Liptove. Parenice a syry sú síce známe, ale my sme sa rozhodli, že náš región bude prezentovať tradičná špecialita, ktorá je typická len preň a navyše výborne chutí.Trvalo dlhých päť rokov, pokiaľ sa podarilo absolvovať všetky legislatívne a iné procesy pre získanie označenia. Inicioval som vznik OZ Liptovské droby a som rád, že konečne dostávame droby na stoly reštaurácií. Možno je to také symbolické, že sa to stalo práve v týchto časoch. Naši prevádzkovatelia môžu opätovný reštart turizmu aj gastra poňať regionálnejšie a lákať nielen na bryndzové halušky, ale trebárs aj na Liptovské droby,“ povedal nositeľ myšlienky ochránenia, predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV a primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč.

Originálne Liptovské droby sú len tie, ktoré sú vyrábané v zmysle schválenej receptúry na území regiónu. Pokiaľ výrobný proces či použité suroviny nezodpovedajú certifikovanej receptúre, tak nie je možné používať označenie Liptovské droby ani benefitovať z podpory regionálneho brandu. Podstatou Európskou úniou schváleného originálneho receptu sú jemne rozotrené zemiaky, ktoré sú doplnené o rozomleté škvarky, soľ a zmes korenín. Dochrumkava upečené črievko Liptovských drobov chuť európskeho unikátu ešte zvýrazňuje. Viac vo videu TU. Podávajú sa zväčša s kyslou kapustou, uhorkami či cviklou. Kreativite jednotlivých šéfkuchárov pri podávaní sa však medze nekladú.

„V Liptovských droboch vidíme veľký potenciál, aj preto sme boli aj my od začiatku pritom a aktívne sme sa spolu s OZ Liptovské droby a druhým lokálnym výrobcom podieľali pri navrhovaní receptúry. Už teraz máme viacero reštaurácií v regióne, ktoré ponúkajú naše droby a dokonca aj naše „šialence“, čo sú v podstate droby plnené v tenkom baraňom črievku. Zároveň dodávame svoje produkty aj do obchodných sietí, čiže si ich môžu záujemcovia upiecť aj doma,“ povedal Richard Makovický z Liptovskej potravinárskej spoločnosti z Ružomberka. Podľa originálnej receptúry vyrába Liptovské droby aj druhý lokálny výrobca - rodinná firma Štefana Tkáča z Beňadikovej. Žiadosť o pridelenie ochranného označenia má podanú a očakáva v tejto veci schválenie.

„Veľká časť práce už prebehla tým, že Liptovské droby získali zemepisné označenie pôvodu, ale ešte väčšia je pred nami. Postupne začíname oslovovať prevádzky v regióne, aby sme dostali túto pochúťku do čo najväčšieho množstva jedálnych lístkov. Pre reštaurácie zabezpečíme vizibilitu tohto brandu na začiatok v centre Liptovského Mikuláša a jeho okolí, tiež sme vytlačili letáčiky o tradičnej pochúťke aj stojančeky na stoly. V júli nasadíme online kampaň na podporu známosti tejto značky a rokujeme aj o rádiovej kampani,“ navnadila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Na webe regiónu sú dostupné aj komplexné informácie o Liptovských droboch.

Je jasné, že Liptovské droby nemajú ambíciu vytlačiť z jedálnych lístkov bryndzové halušky. Tie majú svoje stabilné miesto a obrovskú popularitu u domácich aj zahraničných návštevníkov. Liptovské droby však môžu byť výborným doplnkom v lokálnej gastronómii Liptova a ich potenciál preverí už nadchádzajúce leto.

Otvorenie letnej sezóny financovala Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV aj z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 15 000,- eur.

Autor: (Katarína ŠARAFÍNOVÁ, OOCR REGION LIPTOV)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2016
Pre liptovské droby chcú získať ochrannú známku Európskej únie
Tradičné liptovské droby už majú svoj jednotný recept. Pripravili ho skúsení kuchári, výrobcovia i znalci regionálnej kuchyne a tradícií. Dôvodom sú snahy o zápis do Registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení vedeného Európskou komisiou.
viac
20.02.2021
Liptovské droby sa stali značkou regiónu
Liptovské droby majú po piatich rokoch očakávania potvrdenú svoju jedinečnosť Európskou komisiou. Chránené zemepisné označenie získal jednotný recept, v ktorom hrá hlavnú úlohu pomletá zmes zemiakov, škvariek a korenín natlačená do bravčového čreva.
viac
13.07.2021
Rozprávkový Liptov s deťmi
Štvrtý ročník úspešného podujatia ZA7HORAMi naštartoval prázdninový čas a zabavil rodiny s deťmi.
viac
25.08.2021
Hrad Ľupča ožil regionálnymi produktami z Horehronia
V historických priestoroch Hradu Ľupča sa v utorok 24. augusta 2021 konalo slávnostné odovzdávanie certifikátov Regionálneho produktu HOREHRONIE novým držiteľom v poradí už tretej výzvy v rámci projektu regionálnej značky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %