Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.12.2016 09:20

Ľudia žijú na ekologický dlh, upozorňuje SAŽP


Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) predstavila v priestoroch Slovenského národného múzea v Bratislave svoj jedinečný model pre výpočet ekologickej stopy – EKOMERAČ. S pomocou tohto interaktívneho samoobslužného nadrozmerného modelu Zeme (s priemerom 3,5 m) si budú môcť záujemcovia odmerať individuálnu ekologickú stopu, keď zodpovedajú niekoľko jednoduchých otázok. Snímka zdroj: (tasr, Dano VESELSKÝ).


Ľudia spotrebúvajú viac ako unesie planéta Zem a žijú na ekologický dlh. Pri predstavení jedinečného modelu pre výpočet ekologickej stopy – Ekomerača, na to upozornil Timotej Brenkus zo Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP).


Ako tvrdí Brenkus, moderná spoločnosť spotrebúva už tovary a služby svojich budúcich generácií. "Z hľadiska trvaloudržateľnosti to nie akceptovateľné," skonštatoval.       

Odborníci upozorňujú, že ľudstvo má k dispozícií iba 11,9 miliardy globálnych hektárov biologicky produktívneho územia a táto plocha poskytuje všetky prírodne zdroje a služby, ktoré potrebujeme. Prírodne zdroje však podľa SAŽP spotrebúvame rýchlejšie ako sa dokážu obnoviť, siahame na dno zásob a narúšame regeneračné schopnosti Zeme.       

Vplyv, ktorý zanechávajú ľudia na životnom prostredí sa dá vypočítať aj pomocou Ekomerača, interaktívneho nadrozmerného modelu Zeme s priemerom 3,5 metra, ktorý dnes SAŽP predstavila v priestoroch Slovenského národného múzea v Bratislave. "V Ekomerači je interaktívna dotyková obrazovka, na ktorej si môžu ľudia vypočítať svoju ekologickú stopu. Vyhodnotiť si ju a poslať na mail alebo zdieľať na sociálnych sieťach. Je tam celkovo 18 otázok, na ktoré sa dá jednoducho odpovedať, napríklad koľko vodovodných batérií či áut má vaša domácnosť, či dochádzate do práce autom alebo verejnou dopravou," priblížil Brenkus.       

Ekologickú stopu je možné podľa jeho slov vypočítať pre jednotlivca, školu, organizáciu, mesto i štát. Predstavuje totiž celkové množstvo územia potrebného na zabezpečenie všetkého, čo spotrebúvame a na zneškodnenie odpadu, ktorý pritom vytvárame. Podľa Brenkusa priemerná ekologická stopa Slováka je okolo 2,3 planét. V roku 2005 predstavovala podľa SAŽP ekostopa jedného Slováka 1,6 planét. V prípade Írov je táto priemerná stopa na úrovni 3,5 planét a pri Dánoch 4,6 planét.       

"Najlepšie by bolo, ak by ekologická stopa bola menej ako jedna planéta, to znamená, že žijete v súlade s trvaloudržateľným rozvojom. Aj jednotlivci na Slovensku dosahujú  stopu menšiu ako jedna planéta. Vo svete sú to väčšinou menej rozvinuté štáty a ekonomiky, napríklad v Afrike. Je to však na úkor toho, že my spotrebovávame akoby ich vyrobené suroviny a tovary, preto tá naša ekologická stopa rastie," vysvetlil Brenkus.       

Ekologickú stopu si môžu vypočítať jednotlivci, školy či organizácie aj prostredníctvom webovej stránky ekostopa.sk. V tomto projekte je podľa SAŽP zapojených momentálne vyše 800 škôl. Pracovníci agentúry sa však rozhodli vyjsť prostredníctvom projektu Ekomerača aj priamo k ľudom. "Ekomerač bude umiestnený v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave v časti Detského múzea pravdepodobne do marca budúceho roka. Potom bude slúžiť ako putovná výstava po celom Slovensku," priblížil Brenkus.       

Tento projekt je podľa Lucie Fančovej z ministerstva životného prostredia prínosom, lebo ľuďom ukáže, kde by mohli v rámci svojho vzťahu k životnému prostrediu pridať alebo ubrať. "Je dobré, že je to medzinárodný projekt, a tak si môžu porovnať, akú ekostopu majú ľudia v jednotlivých krajinách a kontinentoch," podotkla.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2016
Ministerstvo udelí Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016
Ministerstvo životného prostredia SR udelí 9. novembra 2016 v priestoroch historickej Radnice mesta Banská Bystrica Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016.
viac
11.11.2016
Cenu Slovenskej republiky za krajinu udelili mestu Hriňová
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) udelilo 9. novembra 2016, v priestoroch historickej Radnice mesta Banská Bystrica, Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016 mestu Hriňová za projekt „Hriňovské lazy – krajina hodnôt“.
viac
28.03.2017
Témou poslednej Super školy boli ekologické hrozby
V Petržalke 21. marca odznela posledná prednáška v rámci projektu Super škola v tomto školskom roku. Mala názov Šieste vymieranie.
viac
25.09.2020
Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spúšťa klimatickú petíciu
Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spúšťa petíciu "Za klímu, za budúcnosť". Cieľom je, aby slovenská vláda upriamila viac pozornosti na riešenie klimatickej zmeny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %