Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
01.10.2020 01:15

M. Kaliňák: Vývoj dospel k nahradeniu regionálnych opatrení plošnými


Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS.


Prijímanie celoplošných opatrení síce môže pôsobiť v regiónoch, kde je epidemiologická situácia momentálne priaznivá, ako nevhodné, no pri uvedomení si mobility ľudí a vývoja epidemiologickej situácie je to zrejme jediná možnosť, ako získať kontrolu nad blízkou budúcnosťou.


Uviedol to hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák v reakcii na pondelkové (28. 9.) vyjadrenia predsedu vlády SR Igora Matoviča o nahradení doterajšieho systému tzv. regionálnych semaforov pri potláčaní šírenia pandémie ochorenia COVID-19.

„Avizované opatrenia by sme nemali vnímať z hľadiska popularity, či atraktívnosti, ale s prihliadnutím na ich nevyhnutnosť,” upozornil Kaliňák. Podľa neho až vývoj ukáže, do akej miery bude SR úspešnejšie v porovnaní s doterajším prijímaním opatrení na regionálnej úrovni. „Nemali by sme však zabúdať na to, že prílišná zošnurovanosť niektorých segmentov môže mať fatálne následky na ich ďalšiu činnosť, čo by bolo aj vzhľadom na ekonomiku nežiaduce,” dodal hovorca ZMOS-u.

Zmenu bude rešpektovať aj Únia miest Slovenska (ÚMS). „Sme presvedčení, že rozhodnutia vlády sú založené na odporúčaniach odborníkov, ktorí vychádzajú z faktov a relevantných argumentov. Bez ohľadu na akékoľvek rozhodnutie štátu mestá sú pripravené stáť v prvej línii a postarať sa o svojich obyvateľov tak, ako to bolo aj počas prvej vlny pandémie,” uviedla hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.      

O zavedení celoplošných protipandemických opatrení hovoril premiér v televízii Joj. Semafory, ktoré rozdeľovali okresy na rizikové a menej rizikové podľa počtu infikovaných, z čoho vychádzalo prijímanie opatrení, považuje Matovič za nelogické.

V súvislosti s nárastom infikovaných novým koronavírusom rozhodol ústredný krízový štáb v pondelok o sprísnení opatrení. Týkajú sa až na výnimky plošného zákazu hromadných podujatí, povinnosti nosenia rúšok i v exteriéri, obmedzenia počtu osôb v obchodných prevádzkach, sprísnenia podmienok v reštauráciách a baroch či zákazu návštev v zariadeniach pre seniorov a nemocniciach.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.10.2020
Mestá sú frustrované. Nemajú informácie
Únia miest Slovenska po spoločnom rokovaní členských miest musí konštatovať, že aj napriek maximálnemu spoločnému úsiliu je proces prípravy na celoplošné testovanie obyvateľstva z objektívnych príčin nerealizovateľný.
viac
26.05.2022
R. Rybníček: Mestá a obce budú musieť zvažovať zvýšenie daní a poplatkov
Mestá a obce budú musieť pre parlamentom schválenú protiinflačnú pomoc z dielne ministerstva financií zvažovať zvyšovanie dani z nehnuteľností, poplatkov za školy a škôlky či prijímať rozhodnutia, ktoré budú voči občanom nepopulárne.
viac
09.11.2022
Zvýšenie daňového bonusu prinúti samosprávy obmedzovať svoje služby
Ak Národná rada SR opätovne schváli zvýšený daňový bonus, samosprávy budú v budúcom roku po zohľadnení rastúcich cien chudobnejšie a nútené k obmedzovaniu základných verejných služieb.
viac
15.03.2023
Neriešený problém Devína je výstrahou, upozorňuje ZMOS a ÚMS,kroky Karasa vítajú
Príklad dlhodobo neriešeného problému bratislavského Devína, ktorý je od roku 2005 v nútenej správe, je výstrahou a upozornením, že tieto problémy sú závažné a neodkladné. Zhodujú sa na tom Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Únia miest Slovenska (ÚMS).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %