Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.06.2020 10:20

Mesto obnoví Kaplnku sv. Urbana, hlasovaním o tom rozhodli občania


Kaplnka sv. Urbana v Leviciach. Snímka zdroj: (levice.sk).


Mesto Levice obnoví Kaplnku sv. Urbana na Brestovej ulici. Financie na jej rekonštrukciu získala samospráva z výzvy Ahoj, krásne Slovensko, ktorá vznikla vďaka aktivite firmy Unilever Slovensko.


Cieľom aktivity je vyčistiť a zrenovovať tri miesta na Slovensku, o ktorých rozhodnú svojimi hlasmi občania. „Náš projekt sa s počtom vyše 1000 získaných hlasov umiestnil na prvom mieste,” informovala Adriana Macáková z levického mestského úradu.

Kaplnka sv. Urbana na Brestovej ulici v Leviciach bola kedysi symbolom vinohradníkov, ktorý vytváral vstup do viničných lokalít Káka, Malý a Veľký Urban. Chránil ju mohutný brest, tzv. Rákocziho strom, ktorý stál pri kaplnke. V jeho tieni oddychoval aj František II. Rákóczi, keď si v roku 1705 na krátky čas v Leviciach zriadil hlavné stanovisko. Strom v roku 1966 vyschol, neskôr jeho kmeň spráchnivel a drevený pamätník sa v roku 1992 definitívne zrútil. Klasicistická kaplnka tam však stojí dodnes. Posvätili ju v roku 1777 a upravili v roku 1832. O jej údržbu sa starala viničná obec Urban, ktorá bola nezávislá od mesta. Strom i kaplnka boli obľúbeným miestom schôdzok zaľúbencov, ale aj ľudí vracajúcich sa z viníc, a furmanov.

V súčasnosti sa kaplnka nachádza uprostred mestskej zástavby. Na záchranu chátrajúcej pamiatky je potrebná kompletná hydroizolácia, obnovenie fasády, osadenie novej strechy, vyrobenie a osadenie kópie pôvodných dverí.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2019
Hlasovanie verejnosti za projekt mesta Trebišov
Mesto Trebišov sa zapojilo do projektu „Ahoj Krásne Slovensko“, prostredníctvom ktorého sa v troch miestach našej krajiny rozjasní, vyčistí alebo zrenovuje verejný priestor, resp. miesta, ktoré stratili svoju niekdajšiu zašlú krásu.
viac
16.07.2020
Radnica plánuje v rámci participácie podporovať veľké projekty
Mesto Trstená plánuje v budúcom roku prejsť na tzv. vyšší level v rámci participácie občanov na rozvoji samosprávy. Znamená to, že namiesto malých projektov do 500 eur radnica začne prioritne finančne podporovať veľké projekty.
viac
12.11.2020
Mesto zrekonštruovalo Kaplnku sv. Urbana, symbol vinohradníkov
Mesto Levice zrekonštruovalo Kaplnku sv. Urbana na Brestovej ulici. Potrebné financie vo výške 4000 eur získala samospráva z výzvy Ahoj, krásne Slovensko, ktorej cieľom bolo vyčistiť a zrenovovať tri miesta na Slovensku, o ktorých rozhodli svojimi hlasmi občania.
viac
18.08.2021
VII. Výzva Euroregión Tatry na realizáciu individuálnych mikroprojektov
Zväzok Euroregión „Tatry“ vyhlásil VII. výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie finančného príspevku na realizáciu individuálnych mikroprojektov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %