Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.04.2021 08:00

Mesto predstavilo balík zlepšení pre Vrakuňu a P. Biskupice


Vrakuňa. Snímka zdroj: (Google Earth).


Mesto Bratislava prichádza s komplexným balíkom zlepšení v kontexte bezpečnosti pre mestskú časť Vrakuňa, vrátane okolia Pentagonu, ale aj Podunajské Biskupice.


Balík opatrení, ktorý bratislavský magistrát predstavil v pondelok, má poriadkovú, sociálnu a priestorovú rovinu. Podľa primátora Bratislavy Matúša Valla ide len o "kostru riešenia" dlhodobého problému, finálny dokument sa spracuje aj v súčinnosti so samosprávami a obyvateľmi.

„Musíme si povedať, že čo sa urobilo doteraz, nestačí, je to málo. Sme pripravení investovať energiu a peniaze,” skonštatoval Vallo. Cieľom opatrení je podľa neho zlepšenie súčasnej situácie, nie jej zhoršenie. Ak by sa to neosvedčilo a vyskytli by sa nové problémy, primátor ubezpečil, že koncept čaká zmena. Cieľom je podľa neho nájsť kompromisné riešenia.      

V rámci poriadkovej roviny je jedným z návrhov vytvorenie pobočky mestskej polície vo Vrakuni. Hliadkovanie polície by tak bolo intenzívnejšie a flexibilnejšie. Počíta sa tiež s rozšírením kamerového systému, v rámci prvej fázy bolo identifikovaných deväť lokalít.      

V rámci sociálnej roviny sa okrem intenzívnej terénnej sociálnej práce pripravuje napríklad vznik denného centra pre ľudí bez domova priamo z okolia Pentagonu. Zabezpečiť by malo stravu, základnú hygienu a ošatenie, ale tiež sociálne poradenstvo. Pre ľudí bez domova z mestskej časti by mohol slúžiť útulok, ktorý je navrhnutý v doterajšej robotníckej ubytovni. Mesto sľubuje jeho nízku kapacitu a ubezpečuje, že nepôjde o nocľaháreň, ale o dlhodobé ubytovanie po dobu jedného roka s možnosťou predĺženia. Magistrát v súvislosti s miestom argumentuje tým, že lokalita je na okraji a zároveň blízko na to, aby tam ľudia, pre ktorých bude služba určená, chodili.      

V rámci priestorovej roviny je cieľom zlepšiť okolie pre miestnych obyvateľov. Pozornosť sa má sústrediť na kvalitný, čistý a bezpečný verejný priestor. Súčasťou by mala byť napríklad výmena osvetlenia a redizajn parku na Čilížskej ulici, rekonštrukcia blízkeho detského ihriska či pravidelné upratovanie verejného priestoru.      

Pondelková online prezentácia o balíku navrhovaných opatrení bolo akýmsi nultým participatívnym stretnutím. Opatrenia majú dať definitívne odpovede na zlepšenie situácie. V súčasnosti prebieha zároveň mapovanie lokality, pripravujú sa rozhovory a tematické workshopy so zástupcami mestských častí a miestnymi obyvateľmi. Podnety, požiadavky či prípadné otázky je možné adresovať hlavnému mestu prostredníctvom e-mailovej adresy info@bratislava.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2017
Hlavné mesto začalo s opravami komunikácií vo Vrakuni
Hlavné mesto pokračuje v opravách ciest a zlepšovaní kvality života obyvateľov v Bratislave.
viac
06.09.2017
Vo vrakunskom Pentagone už stojí dočasná policajná stanica
Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal v utorok (5. 9.) odovzdal mestskej polícii do užívania dočasnú policajnú stanicu na Stavbárskej ulici v blízkosti objektu zvanom Pentagon.
viac
20.10.2017
Pri Pentagone vo Vrakuni vybudovali polopodzemné kontajnery
Už druhé stanovište polopodzemných kontajnerov v Bratislave vybudovali v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa na Stavbárskej ulici, pri problémovom obytnom dome Pentagon.
viac
20.09.2022
V objekte Pentagonu začala fungovať nová stanica mestskej polície
Na Stavbárskej ulici v Bratislave, v objekte Pentagonu, začala fungovať nová stanica mestskej polície. Dohliadať bude nielen na poriadok a bezpečnosť v okolí, ale v prípade potreby bude k dispozícii obyvateľom Vrakune i Podunajských Biskupíc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %