Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.02.2020 07:30

Mesto pripravilo zmeny, ktoré zoptimalizujú zber komunálneho odpadu


Zberný dvor Levice. Ilustračná snímka zdroj: (odpady-portal.sk).


Mesto Levice pripravilo zmeny v oblasti zberu objemného a zeleného odpadu. Cieľom zmien je optimalizácia zberu komunálneho odpadu z územia mesta.


Doterajší zber odpadu, jarné a jesenné upratovanie najmä v lokalite s rodinnými domami, bol pre mesto neúnosný, uviedla Adriana Macáková z levického mestského úradu.       

V priebehu roka bolo odvezených okolo 450 až 500 kusov veľkoobjemových kontajnerov, náklady na ich odvoz dosiahli takmer 60 000 eur. Kontajnery pritom boli v prevažnej miere zaplnené odpadom, ktorý tam nepatril, ako je stavebný odpad, zemina, zelený odpad, nebezpečné odpady, papier, plasty, sklo. „Okrem toho boli kontajnery zapĺňané priemyselným odpadom od podnikateľov a firiem, ktoré si takto znižovali poplatky za odpady na úkor obyvateľstva,“ skonštatovala Macáková.       

Nový spôsob zberu bude zber nelegálnych odpadov eliminovať. „Občania žijúci v rodinných domoch v Leviciach a mestských častiach budú včas informovaní o termíne a spôsobe zberu veľkoobjemového odpadu. Bude sa realizovať v jarnom a jesennom období, a to v jeden konkrétny deň. Občania budú tiež informovaní aj o jednotlivých druhoch odpadu, ktorý sa bude zbierať. Dôležité bude, že žiadny iný odpad zobratý nebude,“ spresnila nové podmienky Macáková.       

Z dôvodu nutnosti legálnej likvidácie pneumatík zo zberového dvora je potrebné dočasné zavedenie ich zberu. Osoba môže ročne odovzdať maximálne 4 kusy pneumatík, a to len z osobných motorových vozidiel a motocyklov. „Treba si však uvedomiť, že prednostne je potrebné pneumatiky odovzdávať v príslušných servisoch a predajniach pneumatík, ktoré sú povinné akékoľvek množstvo pneumatík odobrať,“ upozornila Macáková.       

Zmeny sa dotknú aj zberu zeleného odpadu z viničných a záhradkárskych oblastí, čo bola nadštandardná služba len pre vybranú skupinu obyvateľov. Naďalej však bude poplatníkom umožnený dovoz zeleného odpadu do kompostárne v areáli zberového dvora na Mochovskej ulici. Zber bioodpadu z lokalít s rodinnými domami zostáva nezmenený.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2017
V Opatovciach nad Nitrou vybudujú zberný dvor z fondov EÚ
Zvýšenie intenzity a zefektívnenie systému triedeného zberu odpadu chce vybudovaním zberného dvora dosiahnuť samospráva Opatoviec nad Nitrou (okres Prievidza).
viac
23.09.2020
Objemný odpad bude mesto zbierať po novom
Objemný odpad z domácností budú v Partizánskom zbierať v novej forme. V každej lokalite mesta bude zber trvať jeden deň a bude pod kontrolou zamestnancov technických služieb a príslušníkov mestskej polície.
viac
11.02.2021
Zvýšenou osvetou i prístupom sa mení odpadová politika v Beluši
Problematika odpadového hospodárstva je jednou z aktuálnych a dlhodobých oblastí, v ktorej musia samosprávy vynaložiť nemalé úsilie na dosiahnutie zníženia množstva odpadu a zvýšeniu podielu separácie. Dôležitú úlohu zohráva aj osveta medzi občanmi.
viac
07.09.2022
Staré Mesto pripravuje jesenný zber a odvoz zeleného odpadu
Bratislavské Staré Mesto aj tento rok pripravuje jarný zber a odvoz biologicky rozložiteľného odpadu, teda konárov zo stromov a kríkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %