Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
21.02.2022 05:00

Mikroplasty v oceánoch boli zmerané, ale kedy ich človek prestane produkovať?


Ilustračná snímka.


Svet sa mikroplastov veľmi dlho nezbaví. Bez ohľadu na množstvo dohadov typu, či týchto častíc s priemerom do 5 mm existuje nateraz vo vodách riek, jazier a moriach niekoľko desiatok biliónov, alebo podstatne viac, prípadne, či vedci dokážu a potvrdia ich jednoznačnú škodlivosť pre ľudský organizmus


Negatívny vplyv mikroplastov na zdravie ľudí nie je dosiaľ dostatočne preskúmaný. Možno najjednoduchšie je konštatovať, že samotné plasty z ropy sú spoľahlivé, lacné a na konštantnom voľnom trhu ťažko nenahraditeľné. Aspoň oproti sklu, nehovoriac o stopercentných bioplastoch. Na druhej strane je však známe, že niektoré živočíchy, ktoré sú postavené nižšie v potravinovom reťazci ako človek, si mýlia mikroplasty s potravou...a hynú. Zjednodušene platí, že napríklad zooplanktón na úkor požitých mikroplastov konzumuje menej prirodzenej potravy, teda menej sa živí prirodzenou potravou, vytvára si menej energie, a „odchádza“. Medzitým ho však s mikroplastmi konzumujú ryby alebo iné živé tvory, ktoré sú súčasťou jedálnička človeka. Samotné mikroplasty, ktoré vznikli z niektorých plastov obsahujúcich škodlivé látky pre krvný obeh, alebo takéto látky absorbovali z vodného prostredia, s veľkou pravdepodobnosťou však obsahujú nebezpečné látky, narúšajúce endokrinný systém ľudského organizmu (BPA, ťažké kovy). Tento predpoklad by však mal byť podložený serióznym výskumom. Zatiaľ nie je. A tak dokola.

Skúmanie výskytu mikroplastov v moriach sa sleduje od sedemdesiatych rokov minulého storočia. Zmeranie ich množstva v  moriach či oceánoch si odvtedy určili ako cieľ mnohé prieskumy, ale vzhľadom na kombinovanie a rôzne spôsoby odoberania vzoriek, na rôzne metodiky počítania či spracovania analytických protokolov sa ich výsledky nezhodovali. V našich končinách sa napríklad často spomína údaj – vyše 50 biliónov mikroplastov vo všetkých vodách sveta, teda v potokoch, riekach, jazerách, moriach, oceánoch. (Bilión je podľa Wikipedie milión miliónov, 10 na dvanástu. Bilión sa v minulosti nazýval triliónom napríklad v USA, v bývalom ZSSR, vo Francúzsku ale aj v iných štátoch – pozn. pš).

Čo prináša najnovší výskum oceánov?

Najnovšie medzinárodný tím vedcov, vedený japonskými výskumníkmi, spracoval existujúce údaje z oceánskych expedícií po zemeguli z rokov 2000 až 2019. Z vyhodnotenia 8218 vzoriek vody, ktoré boli zozbierané, tím zhromaždil číselné údaje a následne predstavil moderné 2D mapy, ktoré ukazujú množstvo mikroplastov v rôznych častiach oceánov. Vedci odhadli, že vo vrchnej vrstve oceánov sa „pohybuje“ približne 24,4 bilióna mikroplastov s celkovou hmotnosťou od 82-tisíc až 578-tisíc ton, čo predstavuje hmotnosť až cca tridsiatich miliárd pollitrových plastových fliaš. Podľa výskumníkov každoročne do oceánov nateraz preniká 8 miliónov ton plastových odpadkov , ktoré sa pôsobením slnečného žiarenia a morských (oceánskych) vĺn štiepia na mikroplasty. Informáciu priniesol renomovaný vedecký časopis Microplastics and Nanoplastics.

Vedci spomínaného tímu zdôvodňujú , že sa snažili čo najcitlivejšie odhadnúť a zohľadňovať rozdiely, okrem iného napríklad v spôsobe odoberania vzorky a výšky vĺn, množstiev nájdených mikroplastov na otvorených moriach, v oceánskych vodách s neďalekým osídleným pobrežím a podobne. „Náš súbor ukazuje, aké množstvá mikroplastov sa reálne nachádzajú vo voľnej prírode, čo výskumníkom pomáha pri posúdení ako v skutočnosti vplývajú na vodné živočíchy a životné prostredie,“ konštatoval vedúci štúdie Atsahiko Isobe.

Koľko mikroplastov môže byť v pitných vodách?

Ešte väčšou neznámou ako je množstvo mikroplastov v moriach, sa však zdá byť ich výskyt vo vnútrozemských vodách, v potokoch a riekach, ktoré napájajú moria (oceány). Rieky sú ale hlavným zdrojom plastov pre oceány, keďže existujúce čističky odpadových vôd mikroplasty nezachytia! Ale prvé nesmelé informácie o akumulácii mikroplastov, následnom exporte a zotrvaní plastových mikročastíc v pitných vodách sa objavili až sotva pred dvomi rokmi. Výskum amerických univerzít napríklad ich potvrdil v pitnej vode z vodovodov. Konkrétne vlákna s dĺžkou 0,1 až 5 mm. Okrem toho Američania natrafili na mikročastice aj v balenej vode. Napokon, aj na Slovensku sa mikročastice plastov našli vo vode z vodovodu, ale niektoré vodárenské spoločnosti výskyt spochybňujú.

Záver...?

V dobe, ktorú svet (aj Slovensko) žije, v období vystrašenosti kovidom a čakania na veľké a ešte väčšie katastrofy, teda strašení ako „normy“, ľudstvo vníma mikroplasty, že ide o jednoducho riešiteľnú „maličkosť“. Pomaly ako zástupný problém. Možno to tak nebude navždy, keďže pri klasických plastoch sa zdá byť, že pre svoju spoľahlivosť a cenu budú ešte desaťročia nenahraditeľné.

 

Autor: (Peter ŠPORER)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2017
Britskí vedci navrhli 7 odporúčaní na zmiernenie hrozby mikroplastov
Výskumníci z Chartered Institution of Water and Environmental Management (CIWEM) navrhli sedem odporúčaní, ktoré by podľa nich mohli zmierniť hroziace problémy s mikroplastmi v životnom prostredí človeka.
viac
08.12.2017
Globálna kríza s plastmi pokračuje bez globálneho riešenia
Ľudstvo za 50 rokov vyrobilo 8,3 miliardy ton plastov, z ktorých dokázalo recyklovať sotva 9 percent. Pri doterajšom trende do roku 2050 vyrobí plastov štvornásobne viac. To sa odráža na rastlinstve a zdraví rýb či ostatných živočíchov v oceánoch.
viac
17.09.2020
Šakal zlatý nie je na Slovensku "exotikou"
Šakal zlatý už nie je na území Slovenska exotickým druhom. Tvrdia to ochranári zo Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat na základe záberov z fotopascí nainštalovaných v území senianskej depresie v okresoch Michalovce a Sobrance.
viac
04.07.2023
V Dunaji je už niekoľko rokov viac plastov ako ikier
Už niekoľko rokov nájdeme v Dunaji viac plastov ako ikier a množstvo plastov stále stúpa. Ako informovalo Ministerstvo životného prostredia SR na sociálnej sieti, denne vyplaví Dunaj do Čierneho mora viac ako štyri tony plastov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %