Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
01.03.2022 04:15

MV vyzýva ľudí, aby nepodliehali panike, evidujú nárast žiadostí o cestovné pasy


Ilustračná snímka: (tasr).


Polícia eviduje v posledných dňoch zvýšený počet žiadostí o vydanie cestovných pasov. Ide predovšetkým o cestovné pasy pre deti, a to najmä v urýchlenej lehote do dvoch a do desiatich pracovných dní. Spája to s dianím na Ukrajine.


Ministerstvo vnútra (MV) SR v tejto súvislosti vyzýva verejnosť, aby nepodliehala panike a dezinformáciám.

"Vzhľadom na to, že k zvýšenému počtu žiadostí dochádza približne od štvrtka (24. 2.) minulého týždňa, polícia predpokladá, že to súvisí s dianím na Ukrajine. Poprosíme občanov, aby sledovali oficiálne zdroje a nie dezinformačné, ktorých cieľom je vytvárať strach a chaos," upozornil rezort vnútra na sociálnej sieti.

Ministerstvo pripomína vyjadrenia prezidentky SR Zuzany Čaputovej i členov vlády, že Slovenská republika nie je v ohrození, a preto nie je potrebné si urýchlene zadovážiť cestovný doklad.

V pondelok (28. 2.) požiadalo podľa údajov polície o vydanie cestovného pasu viac ako 5400 občanov. "Z nich bolo 2083 žiadostí o vydanie v lehote do dvoch pracovných dní, 943 žiadostí o vydanie do desiatich pracovných dní a 2405 žiadostí s lehotovou vydania do 30 dní. Evidujeme zvýšený záujem aj o vydanie dokladov pre deti," priblížila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Skonštatovala, že ide o nárast oproti predchádzajúcemu obdobiu. Napríklad minulý týždeň v pondelok (21. 2.) zaznamenala polícia 1820 žiadostí.

V súvislosti so zvýšeným záujmom o cestovné pasy treba rátať aj s dlhšími radami na jednotlivých oddeleniach dokladov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.08.2020
Už viac ako 18 tisíc detí má vlastný občiansky preukaz
Možnosť požiadať o vydanie občianskeho preukazu aj pre deti existuje od decembra 2019. Polícia doteraz vydala 18 753 občianskych preukazov s podobou tváre deťom do 15 rokov.
viac
21.10.2020
Obce môžu požiadať o covid terénnych asistentov v MRK
Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity spustil výzvu na predkladanie žiadostí o terénnych asistentov, ktorí pomôžu s monitorovaním stavu rizika či možností nákazy a vývinu ochorenia COVID-19 priamo v dotknutých MRK.
viac
10.12.2020
MV vyčlenilo z eurofondov 17 miliónov eur na budovanie inžinierskych sietí
Ministerstvo vnútra (MV) SR vyhlásilo výzvu zameranú na dobudovanie inžinierskych sietí v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Zo zdrojov Európskej únie na ňu vyčlenilo vyše 17 miliónov eur. Informoval o tom hovorca MV SR Petar Lazarov.
viac
15.01.2021
Kamerový systém rozšírili o deväť kamier
V Krásne nad Kysucou rozšírili na konci roku 2020 kamerový systém v rámci projektu Prevencia kriminality a výtržníctva. Kamerový systém, priamo napojený na mestskú políciu, sa rozšíril o deväť kamier a momentálne ich je v meste k dispozícii 39. Mesto o tom informuje na svojej internetovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %