Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
20.05.2021 04:00

Na nové miesta v materských školách vyčlení rezort päť miliónov eur


Ilustračná snímka.


Sumou päť miliónov eur chce Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR pomôcť samosprávam so zabezpečením miest v materských školách pre päťročné deti, ktoré v septembri nastupujú do škôlok. Informoval o tom odbor komunikácie ministerstva.


Šéf rezortu Branislav Gröhling považuje povinné predprimárne vzdelávanie detí od piatich rokov za správne a aj takto ho chce podporiť.

Rezort ozrejmil, že na pomoc rodičom a samosprávam vyhlási rozvojový projekt "Predškoláci" v hodnote dva milióny eur. Financie budú môcť podľa jeho slov zriaďovatelia použiť na vybavenie nových tried a priestorov pre povinné predprimárne vzdelávanie. „Pôjde najmä o učebné pomôcky a didaktické hračky, ale tiež nábytok či vybavenie kúpeľní a spální. Na jednu novú triedu vyjde približne 10 000 eur,” poznamenalo ministerstvo.

Ďalšie tri milióny eur chce rezort poskytnúť samosprávam na pokrytie personálnych nákladov v približne 200 nových triedach v období od septembra do decembra 2021. Ministerstvo poznamenalo, že vzhľadom na spôsob výpočtu podielových daní totiž mestá a obce ešte nebudú mať na účtoch dostatočné zdroje na zabezpečenie povinného predškolského vzdelávania.

Minister tvrdí, že povinné predprimárne vzdelávanie znižuje mieru opakovania ročníka, znižuje predčasné ukončenie školskej dochádzky a deťom napomáha. „Taktiež im pomôže pripraviť sa a uspieť na základnej škole, zlepšuje ich sociálne a emocionálne zručnosti. Preto jeho zavedenie vo veku od piatich rokov dieťaťa podporujeme a považujeme za správne,” zdôraznil Gröhling.

Rezort pripomenul, že povinné predprimárne vzdelávanie schválila ešte predošlá vláda v roku 2019 a samosprávy mali dva roky na prípravu budovania kapacít. „Napriek tomu si je ministerstvo školstva vedomé, že niektoré mestá a obce by mohli mať problém s potrebnými kapacitami pre predškolákov,” dodal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2017
Študenti môžu žiadať o pôžičku z Fondu na podporu vzdelávania
Študenti môžu oddnes predkladať žiadosti o pôžičku z Fondu na podporu vzdelávania (FNPV). Na pôžičky pre študentov sú vyčlenené finančné prostriedky celkovo vo výške 2 700 000 eur. Informovala o tom Lenka Slezáková z FNPV.
viac
04.12.2020
Ešte v lete zamrzli výzvy pre materské školy
Združenie miest a obcí Slovenska je znepokojené tým, že už v lete mala byť zverejnená výzva na budovanie a rozširovanie kapacít materských škôl. Napriek novej úlohe v podobe zavedenia povinnej predškolskej dochádzky päťročných detí v materských školách zostávajú samosprávy bez finančnej pomoci.
viac
11.05.2021
ZMOS na rokovaní s ministrom školstva
Koncom minulého týždňa sa uskutočnilo rokovanie zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska s ministrom školstva Branislavom Grohlingom. Spoločné rokovanie iniciovalo Združenie miest a obcí Slovenska.
viac
14.02.2022
Umiestnenie päťročných detí v rámci povinnej škôlky je vyše 96 percent
Umiestnenie päťročných detí v rámci povinného predprimárneho vzdelávania je na úrovni vyše 96 percent. Uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %