Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.05.2016 03:03

Na Šaffovej ostrohe sa odprezentujú aj zahraničné súbory


Pozvánka.


Súťaž Šaffova ostroha, ktorá sa v Dlhom Klčove v okrese Vranov nad Topľou uskutoční od piatka do nedele (27. - 29. 5.) už po 24. raz, umožní jednotlivcom ukázať svoje tanečné umenie. Ide o jedinú súťaž svojho druhu na Slovensku.


"Víťazi majú možnosť vystúpiť na Folklórnom festivale Východná," informuje pracovníčka odboru kultúry na Obecnom úrade v Dlhom Klčove Mária Grominová.      

Súťaž sa koná na počesť rodáka z Dlhého Klčova Juraja Šaffu, ktorý bol nositeľom ľudových tradícií. Má celoštátny charakter, predchádzajú jej regionálne kolá. "Cieľom Šaffovej ostrohy je podnietiť talentovaných interpretov ľudového tanca a choreografov k vyhľadávaniu a poznávaniu tradičného tanečného umenia v tvorbe," informovala Grominová. Okrem slovenských súťažiacich pricestujú na východné Slovensko prezentovať svoje umenie aj Bulhari, Česi a Maďari. V Dlhom Klčove vystúpia významné folklórne súbory, ktoré sú nositeľmi ľudových tradícií, ako Kincső zo Želiezoviec či Dolina z Gemerskej Polomy.      

Trojdňová akcia vyvrcholí v nedeľu odborným seminárom. Ide o stretnutie súťažiacich s porotou, ktorá poukáže na klady a nedostatky  tanečných choreografií. Pietnou spomienkou pri hrobe Juraja Šaffu a Gizely Frenovej si účastníci uctia významné osoby umeleckého neba. Potom sa uskutoční galaprogram, v ktorom vystúpia domáce telesá. Zúčastnia sa aj starší tanečníci, a to asi osem párov.    

K sprievodným akciám patrí aj remeselná ulička, v ktorej sa budú realizovať ukážky rôznych činností, ako sú paličkovanie, drevorezba, kováčstvo a iné.      

Významným hosťom bude český herec a folklórny tanečník Filip Cíl.       

Vyhlasovateľom a odborným garantom celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky sólistov tanečníkov v ľudovom tanci je Národné osvetové centrum. Organizátormi sú obec Dlhé Klčovo, Prešovský samosprávny kraj, Hornozemplínske osvetové stredisko Vranov nad Topľou a Matica slovenská.

 

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.08.2016
Na Koliesku sa predstaví región Myjavy i ĽH Muzička
Lektorský workshop, určený nielen pre študentov etnografie a mladých folkloristov, otvorí vo štvrtok, 4. augusta v Kokave nad Rimavicou v okrese Poltár už 26. ročník obľúbeného festivalu ľudovej kultúry Koliesko.
viac
19.09.2017
Pramene 2017
Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja organizuje 23. septembra 2017 krajskú postupovú súťaž a prehliadku choreografií folklórnych kolektívov PRAMENE 2017.
viac
12.12.2017
Vianočné obdobie na Orave spríjemní rozmanitý program
Tak ako každý rok, aj tento podčiarkne vianočnú atmosféru na Orave séria podujatí Oravského kultúrneho strediska, organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.
viac
29.05.2020
Celoštátna súťaž Slovenská kronika 2020
Národné osvetové centrum v spolupráci so Slovenskou národnou knižnicou, Slovenským národným múzeom a Združením miest a obcí Slovenska vyhlasuje 11. ročník celoštátnej súťaže Slovenská kronika 2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %