Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
24.02.2023 09:30

Na Slovensko dovážajú odpad z deviatich krajín, najviac z Talianska


Ilustračná snímka: (tasr).


Na Slovensko sa v minulom roku doviezol odpad z deviatich európskych krajín. Najviac odpadu pochádza z Talianska. Väčšina dovezeného odpadu putuje na zhodnotenie do cementárne v obci Rohožník v okrese Malacky.


Ministerstvo životného prostredia povolilo doviezť celkovo 648 165 ton odpadu. Vyplýva to z prehľadu rozhodnutí na cezhraničnú prepravu a dovoz odpadov vydaných v roku 2022, ktorý TASR získala na základe infožiadosti.

Odpad doviezli na Slovensko aj z Rakúska, Slovinska, Maďarska, Nemecka, Česka, Belgicka, Švajčiarska a Francúzska. Väčšina odpadu sa podľa prehľadu používa na spaľovanie.

Odpad na Slovensku končí v zariadeniach na zhodnotenie. Najviac odpadu smeruje do cementárne v Rohožníku. Odpad na spaľovanie sa dováža aj do cementárne v obci Horné Srnie v okrese Trenčín a do Považskej cementárne v obci Ladce (okres Ilava). Zo zahraničia sa odpad dostáva aj do Zvolena, Pezinku, Dubnice nad Váhom, Žarnovice, Turni nad Bodvou, Bratislavy, Holíča, obce Slavec (okrese Rožňava) či Slovenskej Ľupči v okrese Banská Bystrica, vyplýva z prehľadu rozhodnutí.

Najviac dovážaný je horľavý odpad a zmiešané materiály z mechanického spracovania odpadu. Taktiež drevo, piliny, kaly z čistenia komunálnych odpadov, plasty a gumu. Napríklad, z Nemecka do Žarnovice priviezli odpad obsahujúci arzén na recykláciu alebo spätné získavanie kovov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2017
O zálohovaní plastových fliaš a plechoviek envirorezort neuvažuje
Veľká Británia, podobne ako pred ňou aj jednotlivé štáty EÚ, vášnivo diskutuje o zálohovaní plastových fliaš a plechoviek. Ako túto diskusiu vníma Ministerstvo životného prostredia SR?
viac
23.03.2017
Potravinári sa sťažujú na činnosť OZV. Nedorozumenie...?
„Nerozumieme, prečo výrobcovia, ktorí si zakladajú a vlastnia OZV, majú potrebu sa od ich činnosti dištancovať,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na zástupcov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Potravinárskej komory Slovenska.
viac
10.05.2019
MŽP zakáže jednorazové plasty aj spaľovanie separovaného odpadu
Odpad, ktorý bol vyzbieraný oddelene na účely opätovného využitia a recyklácie, bude zakázané spaľovať. Vyplýva to z novely zákona o odpadoch, ktorú Ministerstvo životného prostredia predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.
viac
07.07.2021
Vystriedanie zahraničných dovozcov odpadov našimi nemusí byť všespasiteľné
Šéf envirorezortu Ján Budaj podpísal koncom júna memorandum so slovenskými výrobcami cementu o navýšení spaľovania domácich odpadov v slovenských cementárňach. Médiám bol akt prezentovaný ako dosiaľ najväčší enviroprojekt v oblasti riešenia odpadov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %