Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
02.03.2020 08:00

Na výročie narodenie A. Sládkoviča vydajú euromincu i známku


Rodný dom Andreja Sládkoviča v Krupine. Snímka zdroj: (omestach.sk).


Inauguráciu striebornej zberateľskej euromince a poštovej známky s portrétom básnika Andreja Sládkoviča pripravujú v deň 200. výročia jeho narodenia v jeho rodisku - Krupine.


„V pondelok 30. marca, v spolupráci s Národnou bankou Slovenska, inaugurujeme striebornú zberateľskú euromincu v nominálnej hodnote desať eur z dielne Kremnickej mincovne. Jej autorom je Karol Ličko. Rovnako predstavíme aj poštovú známku so štylizovaným portrétom Andreja Sládkoviča v spolupráci so Slovenskou poštou. Jej autormi sú Karol Felix a Jozef Česla,” uviedol historik múzea Andreja Sládkoviča v Krupine Miroslav Lukáč.

Okrem viacerých kultúrnych podujatí, ako je súťaž v prednese poézie Sládkovičova Krupina či symbolické sadenie lipy v parku, sa v tento deň odhalí pre múzeum mestom objednaný obraz Andrej Sládkovič od akademickej maliarky Kataríny Vavrovej a v spolupráci so ZUŠ plánuje múzeum aj otvorenie výstavy výtvarných prác jej žiakov.

V máji, počas Dní mesta Krupina, sa plánuje začiatok predaja pamätnej nulaeurovej bankovky s motívom Andreja Sládkoviča a múzea, ako aj otvorenie výstavy venovanej dvestoročnici krupinského rodáka.

Mesto pri tejto príležitosti vydalo aj kalendár s fotografiami jeho rodiska, pôsobiskami i mohylou a oddelenie kultúry mestského úradu, múzeum i miestne školy plánujú ďalšie podujatia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.03.2019
Stropkov oslavuje 615. výročie prvej písomnej zmienky
Stropkov si v týchto dňoch pripomína okrúhle výročie prvej písomnej zmienky. Hoci život v meste sa traduje od 11. storočia, prvýkrát sa Stropkov spomína až 12. marca 1404, kedy uhorský kráľ Žigmund zálohoval majetky, vrátane Stropkova, rodu Balických.
viac
15.07.2021
Žilina vydala pamätnú mincu i obálku, pred 700 rokmi dostala privilégiá
Mesto Žilina si pripomína výročie 700 rokov od udelenia najstarších známych privilégií.
viac
02.04.2022
Dni mesta Hnúšťa budú venované 200. výročiu narodenia J. F. Rimavského
Dvojstému výročiu narodenia slovenského básnika, prozaika, prekladateľa, politika a národného buditeľa Janka Francisciho Rimavského budú venované tohtoročné Dni mesta Hnúšťa, ktoré sa uskutočnia 3. až 5. júna 2022.
viac
03.10.2023
Múzeum Andreja Sládkoviča získalo dotáciu z MK SR
Múzeum Andreja Sládkoviča, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Krupina, získalo zo schémy Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom ďalšiu dotáciu, a to na tretiu etapu svojej obnovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %