Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.09.2017 01:06

Naštartujte sa pre zmenu, vymeňte auto za bicykel


Snímka: (MsÚ).


Čím viac bude v meste cyklistov, tým viac si ich šoféri áut budú všímať a tým zdravšie a bezpečnejšie bude mesto. Mesto Zvolen sa zapája do Európskeho týždňa mobility a vyzýva Zvolenčanov, aby vymenili aspoň na jediný deň auto za bicykel.


Kým budovanie cyklotrás v meste je ťažší oriešok, ktorý najviac brzdí administratívny proces projektov a neochota zo strany vlastníkov pozemkov, na ktorých by mali cyklotrasy vzniknúť, o výhodnosti bicykla ako dopravného prostriedku sa dá hovoriť neustále.

„V meste ako je Zvolen je bicykel jednoducho rýchlejší ako auto, nie je problém ho odparkovať, človek si z bicykla viac všíma, čo sa v meste deje, robí niečo pre svoje zdravie a aj pre zdravé životné prostredie,“ hovorí ekologička Janka Pavlíková zo Združenia Slatinka.

Aj ona vyzýva Zvolenčanov, aby vymenili auto za bicykel. Aspoň na jediný deň. „Naštartuj sa pre zmenu, vymeň auto za bicykel – 22. september Deň bez áut“, tak znie tohtoročná výzva Európskeho týždňa mobility.

Podporiť túto iniciatívu môžete aj vy tým, že 22. septembra vyrazíte do mesta na bicykli, zvečníte tento moment na FB alebo Instagrame a tagnete sa #cyklopozitív2017. Získať môžete okrem dobrého pocitu aj nejaké maličkosti od mesta.

Samozrejme 22. september umožňuje využiť aj iný spôsob ekologickej dopravy, verejnú dopravu, korčule, skate alebo chôdzu.

Celý týždeň mobility ukončí Cyklofest, ak počasie dopraje, Bystričania a Zvolenčania sa historicky stretnú uprostred – vo Vlkanovej. Potrebná výbava je bicykel, štartuje sa 9:30 hod. spred Mestského úradu.

 

Autor: (jež)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2017
Cirkusové vystúpenia a súťaže prinesie Deň detí na Primaciálnom námestí
Hlavné mesto SR Bratislava s mestskou spoločnosťou Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) pripravili v sobotu 27. 5.2017 na Primaciálnom námestí v Bratislave Deň detí s jazdou na elektrických mini autíčkach.
viac
16.09.2017
Počas envirojazdy budú v meste uzatvorené niektoré miestne komunikácie
Mesto Liptovský Mikuláš upozorňuje vodičov, že v nedeľu 17. septembra v čase o 16., o 17. a o 18. hodine v trvaní približne po 20 minút bude pre automobilovú dopravu uzatvorená ulica Školská, Kuzmányho aj M. Pišúta, cez ktoré povedie cyklojazda.
viac
04.10.2017
Biela noc aj tento rok v regióne
Aj tento rok ozvláštnia ulice Bratislavy, ale aj budovy, nádvoria, parky, stanice, mosty, nábrežia, plavárne, parkoviská ako aj ďalšie zaujímavé a menej známe priestory rôzne svetelné konštelácie, ktoré prinesie už tento víkend vizuálny festival súčasného umenia Biela noc 2017.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %