Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
22.05.2023 10:35

NKÚ: Obciam chýbajú v rámci predpisov postupy na vymáhanie daňových nedoplatkov


Ilustračná snímka.


Obciam chýbajú v rámci interných predpisov postupy na vymáhanie daňových nedoplatkov. Zasielajú najmä výzvy na zaplatenie.


Poukázal na to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR po kontrolách zameraných na vymáhanie daňových nedoplatkov z dane z nehnuteľností, poplatku za komunálny odpad a drobný stavebný odpad v rokoch 2019 až 2021.

"Napriek snahe obcí vymáhať ich zaplatenie sa objem daňových nedoplatkov medziročne zvyšuje," uviedol NKÚ. Ich pokles podľa neho súvisí s odpísaním nedoplatkov, ktoré sa stali nevymožiteľnými. Priblížili, že 14 preverených obcí vykázalo ku koncu roka 2021 vyše 4,6 milióna eur daňových nedoplatok a viac ako 800 000 eur na nedaňových pohľadávkach z prenájmu.

"Takmer polovicu nedoplatkov predstavovali nedoplatky pri dani z nehnuteľnosti v sume do 20 eur," podotkol úrad. Pri nízkej sume sú podľa neho niektoré postupy vymáhania neuplatniteľné.

Podľa podpredsedníčky úradu Henriety Crkoňovej vplyv na rozpočet nie je zanedbateľný vzhľadom na počet malých pohľadávok a komplikovanosť procesu. "V súvislosti s ekonomickým vývojom sa môže riziko negatívneho vývoja ešte zvyšovať," doplnila.

NKÚ preto apeluje na potrebu reformy miestnej samosprávy a zvýšenie jej celkovej efektívnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.09.2019
Mesto zavádza nový systém vymáhania nedoplatkov na miestnych daniach
Hlavné mesto Bratislava zavádza nový systém vymáhania nedoplatkov. Ako jedno z prvých miest na Slovensku pristupuje k systému elektronických daňových exekúcií.
viac
16.10.2020
Podiel samospráv na verejných vodovodoch by nemal ísť do súkromných rúk
Prevod majetkovej účasti štátu, samosprávneho kraja alebo obce na prevádzke verejných vodovodov či kanalizácií by sa mal obmedziť. Zamedziť by sa malo jeho prevodu do súkromných rúk, ostať by mal vo verejnom záujme.
viac
25.02.2022
Nefunkčný systém vnútornej kontroly znamená vážne riziko pre každú obec
Malé samosprávy, obce do 500 obyvateľov sa boria s finančným, ale aj personálnym poddimenzovaním a napriek pozitívnym výnimkám mnohé pri dodržiavaní zákonov zlyhávajú.
viac
07.06.2022
Neplatičom daní nechá mesto zadržať vodičský preukaz
Mesto Vranov nad Topľou pristupuje k novému spôsobu vymáhania daňových nedoplatkov, dlžníkom nechá zadržať vodičský preukaz. Umožňuje mu to novela zákona o správe daní účinná od januára 2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %