Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
04.06.2022 10:50

O premnožených medveďoch v kraji by sa malo hovoriť aj v parlamente


Ilustračná snímka, zdroj: RTVS


Zástupcovia Banskobystrického samosprávneho kraja a regiónov iniciovali rokovanie s predsedom Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslavom Karahutom k otázke premnožených medveďov v regióne.


Stretli sa s ním v piatok v Banskej Bystrici a požiadali ho o tlmočenie zásadných otázok a aby sa o veci hovorilo na parlamentnej úrovni.       

"Čoraz viac ľudí znepokojujú informácie o incidentoch s medveďmi. Nejde len o posledné týždne alebo mesiace, ľudia v našom regióne vidia, že sa situácia dramatizuje z roka na rok," reagoval predseda BBSK Ján Lunter.       

"Nehovoríme len o náhodných návštevníkoch lesov, ktorí sa nemusia vedieť v prírode správať, ale aj o domácich a miestach, kadiaľ bežne chodievajú do práce a v minulosti sa tam cítili bezpečne. Je očividné, že svoje zvyky a správanie nezmenili ľudia, ale medvede," doplnil podpredseda BBSK Ondrej Lunter.       

Zástupcovia BBSK požiadali Karahutu, aby sa poslanci poradili s vládou i s odborníkmi a medzi sebou navzájom, aby ľudia dostali odpovede na základné otázky, ktoré sa týkajú regulácie populácie medveďov, pričom jej mieru v súčasnosti považujú za neúnosnú. Počet medveďov stúpol za posledných 20 rokov údajne až trojnásobne.      

 Karahuta prisľúbil, že tieto otázky budú predmetom najbližšieho júnového zasadnutia výboru, pričom naň prizve ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) a ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuela Vlčana (nominant OĽANO).       

"O termíne rokovania budem informovať aj BBSK, pripravíme uznesenie a budeme sa ho snažiť naformulovať tak, aby bolo čo najzáväznejšie pre obe ministerstvá a aby sa ľudia nemuseli báť chodiť do prírody. Situácia sa stáva postupne neúnosnou a to najcitlivejšie, do čoho zasahuje, sú zdravie a životy ľudí," konštatoval Karahuta.       

Podľa podpredsedu BBSK Romana Malatinca si občania zaslúžia odpoveď. "Bolo by chybou sa tváriť, že neexistuje strach a neexistujú otázky. Ľudia sa pýtajú, prečo sme sa pred 20 rokmi cítili úplne bezpečne na miestach, ktoré sú dnes považované za nebezpečné," dodal Malatinec.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2016
Milan Laurenčík sa vzdal funkcie starostu obce Terchová
Poslanec Národnej rady SR za SaS Milan Laurenčík sa k 1. máju vzdal funkcie starostu obce Terchová.
viac
09.12.2016
Premiér: Audit územnej samosprávy bol všestranný a súhrnný
Audit územnej samosprávy a obidvoch jej úrovní, teda miestnej alebo regionálnej, bol všestranný a súhrnný a auditované boli nielen kompetencie originálne, ale aj kompetencie preneseného výkonu štátnej správy.
viac
13.09.2017
Obce budú môcť použiť finančnú náhradu za výrub drevín aj na zelené strechy
Finančnú náhradu za výrub drevín budú môcť obce použiť aj na iné účely ako doteraz. V súčasnosti ich môžu minúť iba na zaplatenie nákladov spojených so starostlivosťou o dreviny rastúce na ich území.
viac
20.05.2023
Spoločný monitoring medveďov povedie k zhode medzi ochranármi a poľovníkmi
Na Slovensku nevieme, koľko je v súčasnosti medveďov, neexistuje zhoda na čísle medzi ochranármi, poľovníkmi a relevantnými subjektmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %