Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
12.02.2024 07:55

Obce a mestá začali vydávať hlasovacie preukazy od stredy 7. februára


Ilustračný obrázok, zdroj: mesto Galanta


Obce a mestá začali vydávať hlasovacie preukazy pre voľby prezidenta SR od stredy 7. februára 2024. Lehota vyplýva zo zákona o podmienkach výkonu volebného práva.


Na základe hlasovacieho preukazu bude môcť volič s trvalým pobytom na Slovensku hlasovať v ľubovoľnej z 5 938 volebných miestností. Požiadať o hlasovací preukaz je potrebné obec trvalého pobytu, ktorá voliča vyčiarkne zo zoznamu voličov.

Prvé kolo volieb prezidenta SR sa uskutoční v sobotu 23. marca 2024. Prípadné druhé kolo volieb sa bude konať v sobotu 6. apríla 2024.

Obec vydá voličovi hlasovací preukaz len na ten deň konania volieb prezidenta, ktorý uviedol vo svojej žiadosti. Volič môže požiadať o vydanie preukazu na prvé i druhé kolo volieb súčasne, pričom táto požiadavka musí byť zo žiadosti voliča zrejmá.

Okrsková volebná komisia voličovi vo volebnej miestnosti hlasovací preukaz odoberie a zapíše ho do zoznamu voličov. Volič, ktorému bol vydaný hlasovací preukaz, môže voliť aj vo volebnej miestnosti príslušnej podľa miesta jeho trvalého pobytu, avšak  len s hlasovacím preukazom.

Ministerstvo vnútra upozorňuje, že hlasovací preukaz je platný len pre ten deň konania volieb, ktorého dátum je na ňom uvedený a len spolu s občianskym preukazom. Hlasovací preukaz sa vydáva iba raz, volič by s ním preto mal nakladať opatrne. Pri strate alebo odcudzení obec voličovi nový hlasovací preukaz nevydá.

Ďalšie informácie nájdete TU.

 

Autor: (Text: Ministerstvo vnútra SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.04.2016
Mestá dostanú možnosť vyhlásiť na svojom území nízkoemisné zóny
Slovenské obce a mestá budú mať možnosť zlepšiť kvalitu ovzdušia na svojom území vytvorením takzvaných nízkoemisných zón.
viac
26.04.2017
Vláda uvoľnila na pomoc obciam postihnutým mimoriadnymi udalosťami 624 257 eur
Štát pomôže obciam pri úhrade výdavkov súvisiacich so záchrannými prácami počas mimoriadnych situácií, ktorým čelili v roku 2016. Vláda dnes (26. 4. 2017) celkom na tento účel uvoľnila 624 257 eur.
viac
12.11.2020
Ohorkový hlasovací kôš má bojovať proti znečisťovaniu ulíc
V Nitre pomáha bojovať proti množstvu cigaretových ohorkov na chodníkoch občianske združenie Civita Center. Združenie sa zameriava na podporu behaviorálnej politiky v obciach a mestách.
viac
23.04.2024
Obce začnú vydávať hlasovacie preukazy pre eurovoľby od 24. apríla
Vybaviť si ho môžu voliči, ktorí majú trvalý pobyt na Slovensku a v deň volieb nebudú môcť voliť vo svojom volebnom okrsku. Voľby do EP sa uskutočnia v sobotu 8. júna.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %