Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
11.09.2020 08:45

Ocenenie Roma Spirit vstupuje do svojho 12. ročníka


Logo.


Ocenenie Roma Spirit vstupuje do svojho 12. ročníka. Cieľom podujatia je podľa organizátorov vyzdvihnúť a oceniť výnimočné osobnosti a organizácie, ktoré sa aktívne podieľajú na zlepšení situácie rómskej menšiny a spolužitia Rómov a Nerómov na Slovensku.


Záštitu nad podujatím prebrala prezidentka SR Zuzana Čaputová a verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Informovali o tom organizátori na stredajšej tlačovej konferencii.

„Uvedomujem si úžasný potenciál tohto podujatia, aby konkrétnymi príkladmi roztopilo ľad v našich srdciach. Z našich prieskumov a riešenia podnetov vo vzťahu k rómskemu etniku vychádza, že nastavenie právnych a ústavných pravidiel je zodpovedajúce medzinárodným štandardom,” uviedla ombudsmanka, podľa ktorej však pri praktickej realizácii týchto pravidiel narážame na zlobu, zášť a predsudky.      

Široká verejnosť môže zasielať nominácie v siedmich kategóriách prostredníctvom online formulára na webovej stránke projektu, emailom alebo poštou do 12. októbra. Ocenených vyberie 16-členný prípravný výbor. „Verím, že sa nájdu ľudia, iniciatívy a aktivity, ktoré budú reflektovať na súčasnú situáciu. Že nájdeme konkrétne príbehy alebo aktivity, ktoré budú ocenené aj v duchu pandémie, ktorej čelíme,” poznamenala splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková.      

Vyhlasovateľmi 12. ročníka Roma Spirit 2020 sú Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu. Galavečer 12. ročníka by sa mal uskutočniť prvý raz mimo Bratislavy 28. novembra v Divadle Jána Palárika v Trnave. Slávnostné vyhodnotenie odvysiela RTVS 10. decembra na Medzinárodný deň ľudských práv.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2019
Ocenenie Roma Spirit odštartovalo svoj jedenásty ročník
V stredu 17. júla odštartoval Roma Spirit 2019, jedenásty ročník ocenenia všetkých tých, ktorí sa aktívne podieľajú na zlepšení situácie Rómov na Slovensku.
viac
03.11.2020
Verejnosť môže posielať nominácie na ocenenie Tvorivý čin roka
Mesto Šaľa aj tento rok vyhlásilo anketu Tvorivý čin roka. V rámci nej oceňuje jednotlivcov i kolektívy za ich prácu v oblasti kultúry.
viac
26.05.2021
O ocenenie Roma Spirit 2021 je možné sa uchádzať do konca augusta
Už trinástykrát je možné prihlásiť sa a uchádzať o ocenenie Roma Spirit. Výnimočné ocenenie opätovne spojí ľudí bez ohľadu na etnicitu, či národnosť a predstaví a ocení príklady zlepšovania postavenia rómskych komunít v spoločnosti a vzájomného spolužitia.
viac
14.10.2021
Druhý ročník projektu ELoGE Slovensko
Registrácia samospráv na získanie Európskej značky excelentnosti dobrej správy vecí verejných pre rok 2021 spustená.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %