Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
16.06.2022 02:25

Od nového roka bude zakázané skládkovanie odpadu, pokiaľ sa neupraví


Ilustračná snímka.


Od nového roka bude na Slovensku zakázané skládkovanie odpadu, pokiaľ neprešiel takzvanou mechanicko-biologickou úpravou (MBÚ). Cieľom je zníženie množstva odpadu a nebezpečenstva pre zdravie ľudí a životné prostredie.


Týmto opatrením sa zvýši aj cena za skládkovanie odpadu. V analýze to uviedla analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

"To v praxi znamená, že skládkovaniu bude musieť predchádzať mechanická úprava, pri ktorej sa okrem oddelenia kovov, odpad vytriedi na ľahkú frakciu zastúpenú prevažne zložkami ako plasty, papier či textil a na ťažkú frakciu s obsahom inertného materiálu a biologickej zložky odpadu," vysvetlila Sadovská.

Tvrdí, že ľahkú frakciu, ktorá je environmentálne menej zaťažujúca, bude možné skládkovať do roku 2027. Potom ju bude možné energeticky zhodnocovať. "Ťažká frakcia poputuje po oddelení na biologickú stabilizáciu za účelom minimalizácie tvorby skleníkových plynov a až následne ju bude možné uložiť na skládku, alebo po vysušení aj energeticky zhodnotiť," priblížila analytička.

Zavedením povinnej úpravy zmesového komunálneho odpadu a nákladmi na prevádzku zariadení sa podľa Sadovskej v nasledujúcich rokoch zvýšia ceny skládkovania. Vybudovanie zariadenia na MBÚ pri ročnej kapacite 50.000 ton odpadu s minimálnymi technickými štandardmi vychádza takmer na desať miliónov eur, povedala.

"Pre 1,2 milióna ton komunálneho odpadu treba preto vybudovať zariadenia na jeho úpravu pred skládkovaním," poznamenala analytička. Dodala, že v prípade úpravy odpadu technológiou MBÚ to bude vyžadovať výstavbu približne 24 zariadení s ročnou kapacitou 50 000 ton.

Ide o investície vo výške 200 až 240 miliónov eur. Sadovská odhaduje zvýšenie nákladov samospráv na odpady, ktoré majú skončiť na skládke, minimálne o 35 až 45 eur za tonu upravovaného odpadu. "To znamená, že náklady samospráv, ktoré tento rok skládkujú s výdavkami 65 až 75 eur za tonu, môžu narásť v ďalších rokoch až na cenu 100 až 120 eur za tonu," skonštatovala.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
26.07.2022
Projekty na úpravu odpadu sa realizujú v štyroch obciach
Projekty na mechanicko-biologickú úpravu (MBÚ) komunálneho odpadu sa realizujú v Partizánskom, Poltári, Hnúšti a v obci Hincovce v okrese Spišská Nová Ves. Ich kapacita je 127 325 ton za rok.
viac
29.11.2022
ZMOS požaduje posunúť zavedenie úpravy odpadu na rok 2025
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) požaduje posunúť zavedenie úpravy odpadu na 1. január 2025. Vytvorí sa tak prostredie na bezproblémové splnenie povinnosti a zvládanie úloh v oblasti odpadového hospodárstva.
viac
07.01.2023
Je zarážajúce, že rezort z nezodpovednosti obviňuje práve samosprávy
Únia miest Slovenska je sklamaná zo slov ministra životného prostredia v demisii Jána Budaja na adresu samospráv. Zvolenú komunikáciu považujeme za neprijateľnú a zahmlievajúcu fakty.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %