Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
29.07.2016 10:42

Odmena starostovi pri príležitosti životného jubilea


Ilustračná snímka.


Užitočné rady a informácie - právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.


Starosta našej obce dovŕši tento rok šesťdesiat rokov. S jeho prácou sme nielen my, poslanci obecného zastupiteľstva, ale aj väčšina obyvateľov našej obce veľmi spokojní. Chceli by sme preto vedieť, či mu obecné zastupiteľstvo môže z dôvodu tohto životného výročia schváliť poskytnutie odmeny podľa § 118 ods. 3 Zákonníka práce, ktrú si, podľa nás, zaslúži.

- Odmeňovanie starostu obce je upravené v zákone č. 253/1994 Z. z. o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o platových pomeroch starostov obcí“). Tento zákon vymedzuje právne postavenie, platové pomery a ďalšie náležitosti súvisiace s výkonom funkcie starostu obce.

Podľa § 2 ods. 1 zákona o platových pomeroch starostov obcí je funkcia starostu verejná funkcia, ktorá sa nevykonáva v pracovnom pomere. Výkon tejto funkcie je súčasne nezlučiteľný s výkonom práce zamestnanca obce.

Zákon o platových pomeroch starostov obcí v  § 2 ods. 2 súčasne ustanovuje, že sa vo vzťahu k starostovi obce použije Zákonník práce iba v prípade, keď ide o rozsah dovolenky na zotavenie. Pripomínam, že ostatná novela zákona o platových pomeroch starostov obcí umožnila zvýšiť tento rozsah na úroveň dohodnutú v kolektívnej zmluve záväznej pre obec ako zamestnávateľa.

Starosta sa, okrem rozsahu nároku na dovolenku, posudzuje počas výkonu funkcie ako zamestnanec v pracovnom pomere iba na účely tvorby a použitia sociálneho fondu a na účely zabezpečovania stravovania a prispievania na stravovanie (§ 2 ods. 3 zákona o platových pomeroch starostov obcí) .

Je mi ľúto, ale z vyššie uvedeného vyplýva, že starosta, pretože nie je zamestnancom obce, nemá zo zákona od obce nárok na poskytnutie odmeny pri životnom výročí.

Pokiaľ však už v súčasnosti nemá starosta obce plat zvýšený o 70 %, čo je horná hranica zvýšenia, ktorú umožňuje § 4 ods. 2 zákona o platových pomeroch starostov obce, je možné, aby obecné zastupiteľstvo starostovi aspoň na určitý čas jeho plat zvýšilo. Samozrejme, iba ak takéto zvýšenie dovolia rozpočtové možnosti obce.

Autor: JUDr. Daniela FRANZENOVÁ, Kancelária ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.09.2016
Starosta Chorvátskeho Grobu ostáva vo funkcii
Starosta obce Chorvátsky Grob Radovan Benčík ostáva vo svojej funkcii aj po sobotňajšom (24. 9.) miestnom referende o jeho odvolaní. To bolo totiž pre nízku účasť voličov neplatné, keďže sa ho zúčastnilo 34,16 percenta oprávnených voličov.
viac
10.04.2017
Výstavbu novej školy môžu zastaviť spory v samospráve
Výstavba novej školy v Chorvátskom Grobe pokračuje, podľa starostu obce Radovana Benčíka však nevedno dokedy. Na dokončenie stavby si totiž musí obec vziať úver, snahy rokovať o jeho schválení v zastupiteľstve však zatiaľ skončili neúspechom.
viac
08.04.2020
Zastupiteľstvá obcí i krajov budú môcť rokovať aj cez videokonferencie
Obecné i krajské zastupiteľstvá budú môcť zasadať počas krízovej situácie aj prostredníctvom videokonferencie. Vo výnimočných prípadoch budú môcť zastupiteľstvá obcí hlasovať formou per rollam.
viac
16.11.2020
Obec trápi stav ciest a chodníkov, ale aj chýbajúca kanalizácia
Zlá infraštruktúra trápi samosprávu Tužiny v okrese Prievidza. Nedostatok finančných prostriedkov obce s približne 1200 obyvateľmi, ako i rozhodnutia štátu sa podpísali aj pod skutočnosť, že nie je odkanalizovaná.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %