Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
24.10.2022 02:25

Odpady sú dôležitou volebnou témou, snažia sa ňou kandidáti zaujať?


Ilustračná snímka.


Komunálne voľby sa budú konať 29. októbra a kandidáti na predstaviteľov samospráv v nich prinášajú voličom množstvo tém a ich riešení. Niektoré sú populárnejšie, iné zas menej.


Chcú budovať detské ihriská, škôlky a školy, iní plánujú zlepšiť hospodárenie samosprávy, čerpať eurofondy alebo vybudovať kanalizáciu, či priniesť do obcí a miest viac kultúry pre všetkých. Nezabúda sa ani na životné prostredie a viac zelene. Odpadovému hospodárstvu sa však vo svojom programe venuje už menej kandidátov či kandidátok.

Hoci téma životného prostredia a jeho zlepšenia rezonuje v takmer každej samospráve aj pred týmito voľbami, na odpady, ktoré nepopierateľne životné prostredie ovplyvňujú, sa už kandidáti zameriavajú menej. “Odpadové hospodárstvo je dôležitá téma, pretože efektívnejšie hospodárenie môže šetriť finančné zdroje obcí, a tým aj občanov, ktorí túto službu platia cez poplatky za komunálny odpad,” uviedol Matúš Sloboda, vedecký pracovník Ústavu verejnej politiky FSEV UK. A dodal, že napriek tomu je z prieskumov vidieť, že obyvateľov najviac trápia problémy, ktoré sú spojené s parkovaním, dopravou, kvalitou cestnej infraštruktúry a chodníkov. “Odpady stále nie sú dostatočne lákavou témou, ktorou by sa chceli ľudia prezentovať. Odpad je niečo, čoho sa chceme jednoducho zbaviť. Netreba ale zabúdať, že je súčasťou nášho života a musíme s ním naložiť tak, aby sa nestal trvalou záťažou a neskončil na skládke,” povedala Katarína Kretter, riaditeľka oddelenia komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá financuje triedený zber vo väčšine miest a obcí na Slovensku.

Mnohé samosprávy potrebujú zlepšiť odpadové hospodárstvo

Podľa Slobodu si viaceré samosprávy uvedomujú, že je nevyhnutné zefektívniť odpadové hospodárstvo. “Aj preto zavádzajú rôzne inovácie ako systematický zber dát a monitoring odpadových nádob, ktorý umožňuje naplánovanie zberu odpadu alebo umožňuje zaviesť systém platenia občanov len za vyprodukovaný odpad, a tým ich aj motivuje produkovať ho menej a separovať,” vysvetlil Sloboda. Podľa expertného partnera Únie miest Slovenska (ÚMS) pre odpadové hospodárstvo – INCIEN (Inštitút cirkulárnej ekonomiky) by téma odpadového hospodárstva mala byť prioritizovaná. “A to najmä z pohľadu znižovania množstva odpadov – aké opatrenia chcú mestá a obce zaviesť aj vzhľadom na neustále rastúce ceny za ich spracovanie a ukladanie na skládkach,” uvádza INCIEN. Slovensko totiž stále patrí ku krajinám Európskej únie s nízkou mierou recyklácie a vysokou mierou skládkovania.

Lepšie triedenie ide ruka v ruke so šetrením financií

Množstvo ľudí si stále nedostatočne uvedomuje fakt, že dôsledným triedením odpadu šetria financie obcí. “Za triedený zber občan totiž neplatí. Financujú ho výrobcovia prostredníctvom organizácie zodpovednosti výrobcov. Veľkú časť poplatku za komunálny odpad zhltne práve to, čo je v čiernej nádobe, teda to, čo v konečnom dôsledku skončí na skládke,” vysvetlila Kretter. “Lepším a dôkladnejším triedením ľudia zároveň dajú odpadu druhú šancu. Či už jeho recykláciou alebo energetickým zhodnotením šetria prírodné zdroje. A keďže vytriedený odpad neskončí na skládke, tak je to obrovské pozitívum aj pre životné prostredie,” povedala Kretter. Expertka ÚMS na odpadové hospodárstvo a životné prostredie Zuzana Čachová zdôraznila, že koncepčne dobre uchopené odpadové hospodárstvo má priaznivý environmentálny vplyv, čím zlepšuje kvalitu života a prostredia občanov. “Ovplyvňuje tiež nákladovosť a ekonomickú udržateľnosť tejto oblasti. Napríklad náklady na odpadové hospodárstvo patria medzi jedny z najvyšších rozpočtových položiek samosprávy,” doplnila Čachová.

Odpady sa týkajú každého občana

Podľa Čachovej je téma odpadov veľmi dobre komunikovateľná pre všetkých kandidátov. “Problematika odpadov sa týka v podstate každého občana. A to, aké podmienky/poplatky mu starosta/primátor vytvára, vie veľmi dobre ohodnotiť. V mnohých prípadoch aj býva dôvodom volebného rozhodnutia napríklad to, že primátor/starosta nezvýši poplatky, resp. ich zníži alebo ponúkne viac služieb pri nakladaní s odpadmi, príp. dosiahne nejaké významné úspechy, vysokú mieru triedenia, zlepší podmienky pre vyhadzovanie odpadov (napr. budovanie stojísk, prístreškov) a pod,” vysvetlila.Toto všetko podľa nej voliči pomerne dobre vnímajú a informácie vedia využiť pri svojom volebnom rozhodovaní. Pozitívom je tiež fakt, že sa o téme odpadov čoraz viac hovorí a ľudia začínajú mať väčší prehľad v tejto oblasti. “Zvýrazňuje sa význam obmedzovania vzniku odpadov a najmä tých jednorazových, väčšieho triedenia a recyklovania odpadov, eliminácia odpadov na skládkach, zaviedlo sa zálohovanie, preniesla sa finančná zodpovednosť za nakladanie s triedeným zberom na výrobcov a pod.,” doplnila Čachová.

Klimatické zmeny zasahujú mestá aj obce

Posledné roky sa témy životného prostredia dostávajú do popredia na celom svete, Slovensko nevynímajúc. O klimatickej zmene totiž už nielen počúvame, ale prežívame ju všetci. Ako prezradila Daniela Piršelová, hovorkyňa a poradkyňa pre komunikáciu klimatickej krízy Únie miest Slovenska (ÚMS), aj najnovší prieskum verejnej mienky Slovenská Klíma 2022, ktorý pripravil tím Katedry environmentálnych štúdií Masarykovej Univerzity a Inštitútu 2050, aj v spolupráci so slovenskými organizáciami, ukazuje, že je evidentné, že Slovákov veľmi výrazne trápia príčiny a dôsledky klimatickej zmeny a extrémy, ktoré prináša do každodenného života. “Toto by sa malo stať témou a prioritou vo všetkých voľbách, a to čo najskôr. Nič nie je viac ako život a zdravie. A rovnako aj občania by sa mali dožadovať zástupcov miest odpovedí na otázky, ako sú mestá na klimatickú krízu pripravené, čo naše mestá v tejto agende reálne robia, čo môžu robiť, v čom majú naopak zviazané ruky a čo potrebujú, aby mohli konať,” dodala Piršelová.

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2017
Výbor dal zelenú zlúčeniu volieb aj zrušeniu 2. kola voľby predsedov VÚC
Ústavnú trojpätinovú väčšinu potrebnú na spojenie termínov krajských a komunálnych volieb od roku 2022, sa v utorok (17. 1. 2017) podarilo nájsť na pôde Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR.
viac
19.06.2020
Porastú ceny za odvoz odpadov? Riešením je dôsledné separovanie
Mestá a obce budú pravdepodobne od budúceho roka opäť zvyšovať ceny za odvoz komunálneho odpadu. Samosprávy pritom majú možnosť, ako poplatky nezvyšovať – stačí začať dôkladne separovať odpad, ktorý končí v smetných nádobách.
viac
21.09.2020
Sekcia ekonomiky a financovania hlavne k zákonu o miestnych daniach
V priestoroch Kancelárie ZMOS sa vo štvrtok 17. septembra 2020 uskutočnilo rokovanie odbornej sekcie ekonomiky a financovania Rady ZMOS.
viac
11.05.2022
Samosprávne voľby sa budú môcť konať skôr
Voľby do orgánov samosprávnych krajov a samospráv obcí sa budú môcť konať skôr.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %