Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
14.10.2022 11:40

Peľová sezóna 2022 sa definitívne skončila, mala neštandardný priebeh


Ilustračná snímka: (tasr).


Tohtoročná peľová sezóna sa definitívne skončila. Celkové denné koncentrácie peľu ambrózie, paliny a tráv z čeľade lipnicovitých v ovzduší dosahovali už len veľmi nízke hladiny a inak to nebude ani v najbližších dňoch. Klesajúcu tendenciu majú tiež koncentrácie spór húb (plesní).


Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

"Peľová sezóna roku 2022 mala najmä vplyvom počasia veľmi neštandardný priebeh. Po miernej zime nasledoval skorý nástup kvitnutia prvých jarných drevín jelše a liesky, spojený s vyššou produkciou peľu ako v predchádzajúcich rokoch. Breza ako ďalší silný jarný alergén mala celkový peľový spád najvyšší za posledných 20 rokov. Taktiež peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých, hrabu, duba a buka dosahoval veľmi vysoké koncentrácie, čo spôsobilo aj to, že sa prekrývali semenné roky, teda roky intenzívnejšieho kvitnutia viacerých druhov," konštatovala Lafférsová.

Kvitnutie tráv sa začalo síce v máji, ale podľa nej aj vzhľadom na veľké sucho v ďalšom období bola produkcia peľu tráv nižšia ako v predchádzajúcich rokoch. Sezóna alergénov neskorého leta a jesene paliny a ambrózie bola porovnateľná s uplynulým rokom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2021
V Poprade ukončili sezonu bikesharingu
Pod Tatrami v týchto dňoch ukončili sezónu tzv. bikesharingu. Podľa radnice bol záujem Popradčanov o systém zdieľaných bicyklov počas šiestich mesiacov veľký, a to aj napriek sezóne poznačenej pandémiou.
viac
17.02.2022
Peľová sezóna jelše a liesky sa už rozbieha na celom Slovensku
Oproti minulému roku došlo k skoršiemu nástupu začiatku peľovej sezóny asi o dva týždne. Z alergiologického hľadiska sú aktuálne najvýznamnejšie druhy jelša a lieska. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
viac
11.04.2022
Tatranský ľadový dóm bude verejnosti prístupný už len niekoľko dní
Tatranský ľadový dóm na Hrebienku vo Vysokých Tatrách bude verejnosti prístupný už len niekoľko dní. Manažér atrakcie Lukáš Brodanský uviedol, že kupola, pod ktorou sa nachádza dielo z ľadu, je otvorená do 19. apríla.
viac
07.10.2022
Záver vlakovej turistickej sezóny obstaral unikátny trojdňový expres
Unikátny trojdňový expres s názvom Za horami, za dolami ukončil tohtoročnú vlakovú turistickú sezónu v Banskobystrickom kraji.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %