Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.11.2021 01:35

Pieniny majú zmodernizovaných ďalších takmer 3,7 km ciest


Kraj v úseku Hniezdne – Kamienka preinvestoval vyše 1,1 mil. eur. Modernejšia cesta do Pienin bola 18. novembra odovzdaná do užívania motoristickej verejnosti. Snímka zdroj: (PSK).


Prešovský samosprávny kraj vďaka európskym financiám a vlastným zdrojom dokončil tretiu etapu významného projektu modernizácie ciest v Pieninských národných parkoch. Rekonštrukciou prešiel tentoraz takmer 3,7 kilometrový úsek Hniezdne - Spišská Stará Ves, jeden mostný objekt a jestvujúce priepusty.


Projekt Modernizácie cestného spojenia Pieninských národných parkov pokračoval svojou treťou etapou v takmer  3,7 km dlhom úseku cesty 2. triedy II/543 Hniezdne – Spišská Stará Ves (úsek Hniezdne - Kamienka). Financovaný bol zo zdrojov EÚ v rámci cezhraničnej slovensko-poľskej spolupráce Interreg v celkovej výške viac 1,105 milióna eur a 5 % spolufinancovaním zo strany PSK.

„Modernizácia týchto ďalších ciest v Pieninskom národnom parku znamená posilnenie regionálnej a navyše i cezhraničnej mobility. Ide o veľmi dôležité prepojenie so sieťou TEN-T na poľskej strane a na tej našej prostredníctvom ciest prvej triedy na diaľnicu D1. Je to jeden z kľúčových úsekov tak z pohľadu miestnych pri ich dochádzaní za prácou a do škôl, ale aj pre rozvoj tunajšieho cestovného ruchu,“ vyjadril sa dnes (t.j. 18. 11.) počas odovzdania zrekonštruovaného úseku do užívania predseda Prešovského samosprávneho kraj Milan Majerský. Ako dodal, zlepšením stavu tohto úseku sa podstatne zvýši nielen komfort účastníkov cestnej premávky, ale i samotná bezpečnosť dopravy. „Cesty si zaslúžia modernizáciu pre návštevníkov a hlavne pre obyvateľov, ktorí tu žijú,“ dodal.

V rámci tretej etapy projektu sa konkrétne vykonala výmena obrusnej asfaltovej vrstvy vozovky, zlepšili sa rozhľadové pomery na ceste II/543, obnovili a upravili odvodňovacie zariadenia, taktiež sa upravilo jej šírkové usporiadanie. Modernizáciou prešli jestvujúce priepusty v úseku, a to ich čelá i kalové jamy. Zároveň sa tu vybudovali dva nové priepusty a opravil viac ako 50-ročný mostný objekt.

Zhotoviteľom stavby v úseku Hniezdne – Spišská Stará Ves bola spoločnosť COLAS Slovakia, ktorá práce realizovala od apríla do októbra tohto roku. Akcia pritom nadviazala na druhú etapu cestného projektu v Zamagurí, v rámci ktorého kraj v tomto roku už odovzdal do užívania zrekonštruovaných takmer 22 kilometrov ciest.

***

Prešovský samosprávny kraj do modernizácie ciest v okrese Stará Ľubovňa od roku 2019 doteraz investoval už viac ako 5,5 miliónov eur. Tieto financie umožnili rekonštrukciu 36,2 km ciest, viacerých mostných objektov, priepustov či skládky chemického posypového materiálu.

V okrese aktuálne prebiehajú investičné akcie v hodnote ďalších takmer 2,4 mil. eur. Okrem iného je to riešenie zosuvu či odstraňovanie povodňových škôd v obciach Jarabina a Kremná či rekonštrukcie štyroch mostov. A  to cez potok Vesné, Šarišské Jastrabie, cez potok Ľubotinka v obci Vislanka, mosta M303 (3120-001) Stará Ľubovňa i objektu v obci Jarabina. Cesty sa upravujú v úsekoch Stará Ľubovňa – Jakubany a Šambron.

Autor: (Daša JELEŇOVÁ, hovorkyňa PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2017
Začala sa výstavba cyklotrasy v Strážkach, v pláne je aj bike park
Mesto Spišská Belá začalo v týchto dňoch s výstavbou cyklotrasy do Kežmarku v mestskej časti Strážky. Ide o úsek dlhý niečo cez dva kilometre a vedie od štrkoviska v Strážkach cez kaštieľ Strážky, až po začiatok panelového chodníka na začiatku Strážok v smere na Spišskú Belú.
viac
05.09.2019
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch
Trnavský župan Jozef Viskupič odovzdal Krajinský most v Piešťanoch spoločnosti, ktorá bude realizovať jeho rekonštrukciu. Dôvodom rekonštrukcie mosta sú poruchy na jeho spodnej časti a súčasťou opráv bude aj modernizácia úseku cesty Banka, ktorá je značne poškodená.
viac
14.04.2021
Práce na ceste na Muráni po zime pokračujú
Po zimnej prestávke začala spoločnosť Skanska SK s druhou etapou prác na sanácii zosuvu cesty II/531 medzi Muráňom a Muránskou Hutou. Včera si bol úsek prezrieť aj predseda BBSK Ján Lunter, ktorý zároveň informoval o nevyhnutných úplných uzáverách. Tie začnú 3. mája a potrvajú predbežne do 18. júla.
viac
29.07.2023
Čierny Brod: Odovzdali obnovený úsek cesty v smere do Galanty
Zrekonštruovaný úsek cesty II/507 medzi Čiernym Brodom v okrese Dunajská Streda a Galantou odovzdali motoristickej verejnosti. Pásku v sobotu prestrihli zástupcovia investora Trnavského samosprávneho kraja - predseda Jozef Viskupič a jeho zástupca József Berényi spolu so starostom Rolandom Kubíkom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %