Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
23.10.2020 04:15

Predseda ZMOS: Opatrenia k pilotnej fáze robili samosprávy za pochodu


Predseda Združenia miesta a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger.


Všetky opatrenia k pilotnej fáze celoplošného testovania na COVID-19 robili samosprávy za pochodu a v krátkom čase. Po stretnutí s dolnokubínskym primátorom Jánom Prílepkom na to poukázal predseda Združenia miesta a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger.


Pracovníci samosprávy podľa neho robili na hranici svojich síl a s vedomím, že to robia pre svojich obyvateľov.

„V takto naozaj krátkom čase dokázali samosprávy zorganizovať vo vlastnej réžii veľmi veľa vecí tak, aby sa pilotné testovanie uskutočnilo podľa predstáv ministerstva vnútra i obrany. Ak sa vyskytnú nedostatky, budeme sa z nich musieť poučiť a aplikovať ich o týždeň na plošnom testovaní celého Slovenska,” zhodnotil Tréger.

Doplnil, že napriek veľkej snahe sa nie všetky odberné miesta podarilo otvoriť podľa pôvodného harmonogramu o 8.00 h. „Boli tam isté zdržania, ale už všetko funguje,” uviedol predseda ZMOS.

V okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov od piatka do nedele (25. 10.) realizujú pilotnú fázu celoplošného testovania na ochorenie COVID-19. Odberné miesta sú otvorené v čase 8.00 h až 12.00 h a 13.00 h až 20.00 h. Otestovať by sa malo celkovo 180 000 osôb v rámci 235 odberných miest. Na testovaní sa podieľajú stovky vojakov, policajtov, hasičov, zdravotníkov a administratívnych pracovníkov. 

Dolnokubínsky primátor Ján Prílepok uviedol na tlačovom brífingu pred dolnokubínskym mestským úradom, že ľudia stáli pred odbernými miestami prakticky od skorých ranných hodín, už od 7.00 h prichádzali prví ľudia a vytvárali rady. „Dozvedeli sa, že od soboty platia veľmi prísne opatrenia na možnosť voľného pohybu, pokiaľ nebudú disponovať negatívnym testom na ochorenie COVID-19. Práve to bol podľa mňa dôvod, prečo sa mnohí rozhodli prísť na testovanie už v piatok a nevyužiť niektorý z ďalších dní,” povedal.  

Primátora znepokojuje, či budú schopní v piatok otestovať aj obyvateľov iných okresov mimo Oravy, ktorí môžu prísť na testovanie do Dolného Kubína z dôvodu, že tu pracujú alebo bývajú. Miestnosti, v ktorých sa aktuálne testuje, pripravovali do neskorých nočných hodín, materiál a zabezpečenie privážali do rána. „Za to môžeme armáde poďakovať, boli maximálne profesionálni, ústretoví, prišli otestovaní, všetci už mohli rovno nastúpiť na odberné miesta. Zdravotníci, administratívni pracovníci a policajti neboli vopred otestovaní, tým pádom dochádzalo k zdržaniam, inak si to neviem vysvetliť. Niektoré odberné miesta v Dolnom Kubíne sa spúšťali s minimálne hodinovým oneskorením,” skonštatoval Prílepok.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2020
Branislav Tréger: ZMOS vytvára komunikačnú platformu
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s celoplošným testovaním vytvára komunikačnú platformu na konzultácie medzi samosprávami, ktoré sa pripravujú na testovanie obyvateľov a samosprávami, ktoré počas pilotného testovania získali praktické skúsenosti.
viac
03.11.2020
Je predčasné sa vyjadrovať k požiadavke ZMOS súvisiacej s pôžičkami
Požiadavka Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na zmenu návratnej finančnej výpomoci v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu na dotáciu je pre Ministerstvo financií (MF) SR novinkou.
viac
09.11.2020
Samosprávy náročné úlohy pri testovaní zvládli
Slovenské mestá a obce náročné úlohy, ktoré boli potrebné pre zabezpečenie celoplošného testovania obyvateľstva na prítomnosť ochorenia COVID-19, zvládli. Po druhom kole celoplošného testovania, ktoré sa realizovalo počas uplynulého víkendu to skonštatoval predseda ZMOS B. Tréger.
viac
07.01.2021
Vyhlásenie ZMOS k urýchlenej potrebe testovania obyvateľov
Vedenie Združenia miest a obcí Slovenska ako najreprezentatívnejšieho zástupcu 95 % miest a obcí na Slovensku apeluje na potrebu rýchleho a efektívneho prístupu k testovaniu obyvateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %