Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
14.07.2023 07:00

Premiér: Ochota vlády pomôcť samosprávam v rámci možností rozpočtu naďalej platí


Na archívnej snímke Ľudovít Ódor. Snímka zdroj: (tasr).


Ochota pomôcť samosprávam s kompenzáciami vysokých cien energií zo strany vlády SR naďalej platí, v rámci možností štátneho rozpočtu.


V reakcii na kritiku samospráv a parlamentnej opozície to skonštatoval predseda vlády SR Ľudovít Ódor. Informoval o tom hovorca predsedu vlády SR Peter Majer.

"V polovici augusta budeme mať k dispozícii polročnú správu ministerstva financií o stave verejných financií. Na jej základe budeme vedieť, v akom objeme vieme samosprávam pomôcť," poznamenal Ódor.

Zástupcovia samospráv mali vo štvrtok o kompenzáciách vysokých cien energií rokovať s premiérom. Deň pred rokovaním však Ódor rokovanie zrušil. Premiér sa už skôr vyjadril, že vláda nedisponuje takými finančnými zdrojmi, aby kompenzovala samosprávam ceny energií. Zrušenie stretnutia kritizovalo združenie samosprávnych krajov SK8 aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Predseda ZMOS-u Jozef Božik vo štvrtok informoval, že mimoriadna schôdza ku kompenzáciám vysokých cien energií pre samosprávy by mohla byť 1. septembra, schôdzu podľa neho podporujú aktéri naprieč politickým spektrom.

Strana Smer-SD v rovnaký deň avizovala, že plánuje podať návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR v piatok (14. 7.) Chce na nej prijať uznesenie, ktorým by parlament zaviazal vládu poskytnúť kompenzáciu mestám, obciam a vyšším územným celkom vo výške 108 miliónov eur. Mimoparlamentná strana Hlas-SD premiéra kritizovala za pasivitu, vládu vyzvala na okamžité rokovania so samosprávami a nájdenie riešenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.09.2022
Samosprávy by mohli nakupovať energie v rámci spoločného obstarávania
Riešením pre samosprávy pri zvládnutí energetickej krízy a vysokých cien by mohlo byť spoločné verejné obstarávanie pri nákupe energií. Na 33. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger.
viac
16.11.2022
Vláda pomôže samosprávam v energokríze, musí však byť schválený štátny rozpočet
Vláda pomôže samosprávam zvládať energetickú krízu. Po rokovaní so zástupcami samospráv to oznámil premiér Eduard Heger.
viac
27.01.2023
Samosprávy majú žiadať o kompenzácie od februára, upozorňujú na ďalšie problémy
Pomoc samosprávam s cenami energií pôjde cez schému, ktorá fungovala už vlani v decembri a už vtedy sa o ňu uchádzalo viacero subjektov z verejnej správy.
viac
28.01.2023
Samosprávy rokovali o kompenzáciách vysokých cien energií
Pomoc samosprávam bude ministerstvo hospodárstva realizovať prostredníctvom schémy pomoci na báze tzv. 2.1, ktorá bola realizovaná už v decembri 2022 a viacero subjektov z verejnej správy sa o ňu i uchádzalo.ZMOS na rokovaní zastupoval jeho predseda Branislav Tréger.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %