Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
13.02.2023 10:35

Prestavba bývalej školy na DSS mala byť už hotová, nie je ani v polovici


Ilustračná snímka: (tasr).


V malej obci Píla v okrese Žarnovica prestavujú bývalú základnú školu na domov sociálnych služieb (DSS). Na stavbu získala obec 528 000 eur od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a spolufinancovaná je aj samotnou obcou.


"Prestavba sa začala ešte v októbri 2021 a ukončená mala byť po žiadosti dodávateľa o posunutie termínu v januári 2023. Doteraz je však preinvestovaných asi len 40 percent prostriedkov," uviedla starostka Blažena Chapman. Obec sa preto obáva o ďalší osud stavby. DSS penziónového typu ubytovania s kapacitou 12 miest by mal slúžiť seniorom z obce či regiónu.

Tamojšia samospráva pristúpila ešte za bývalého vedenia k projektu najmä preto, lebo v obci ostala nevyužitá budova základnej školy, ktorá bola zrušená v roku 2008 a začala chátrať. "Hľadali sme možnosti jej využitia a táto forma sa nám zdala najvhodnejšia. Keď vyšla adekvátna výzva, ktorá vyhovovala našim predstavám, tak sme sa ju pokúsili zachrániť a využiť ju tak opäť aj pre verejnosť," povedal pred rokom vtedajší starosta Eugen Čižmárik.

V Píle dnes žije približne 140 ľudí. Pôvodnými obyvateľmi boli Nemci. Ešte na konci druhej svetovej vojny mala obec okolo 1500 obyvateľov, z čoho vyše 90 percent boli občania nemeckej národnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.02.2019
Mesto Žiar nad Hronom si dalo vypracovať štúdiu prestavby školy na DSS
Mesto Žiar nad Hronom si dalo vypracovať štúdiu, ktorá rieši prestavbu priestorov školy v prístavbe kaštieľa na domov sociálnych služieb (DSS).
viac
09.03.2020
Z nevyužívanej budovy bývalej školy spravia zariadenie pre seniorov
V obci Píla v okrese Žarnovica sa rozhodli nájsť nové využitie pre nevyužívanú budovu bývalej základnej školy. Vďaka dotácii z objektu spravia zariadenie sociálnych služieb pre seniorov.
viac
25.02.2022
Obec Píla prestavuje bývalú školu na zariadenie sociálnych služieb
V malej obci Píla v okrese Žarnovica, prestavujú bývalú základnú školu na zariadenie sociálnych služieb. Stavba je financovaná Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a spolufinancovaná je aj samotnou obcou.
viac
03.11.2022
Obec získala vyše 600 000 eur na prestavbu bývalej školy, bude v nej DSS
Obec Tuhár v okrese Lučenec získala na prestavbu budovy bývalej školy vyše 600 000 eur. V nevyužívaných priestoroch plánuje z dotácie vybudovať domov sociálnych služieb (DSS). Uviedol to starosta Peter Čeman.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %