Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
24.02.2018 08:07

Prezident odobril stropy pre platy komunálnych poslancov a zlučovanie obcí


Ilustračná koláž


Platy komunálnych poslancov dostanú stropy. Odmena poslanca obecného zastupiteľstva sa bude odvíjať od základného mesačného platu starostu obce. Vláda bude môcť svojím nariadením pričleniť tzv. nefunkčnú obec k susediacej obci, tá s tým však musí súhlasiť.


Novinky prináša novela zákona o obecnom zriadení, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.       

Nefunkčná obec je tá, v ktorej sa ani v opakovaných voľbách do orgánov samosprávy nepodarí zvoliť žiadny orgán obce, teda starostu alebo obecné zastupiteľstvo. Po novom ju bude môcť vláda svojím nariadením pričleniť k susediacej obci, tá s tým však musí súhlasiť. Pri pričleňovaní sa však musí brať do úvahy aj národnostné zloženie obce, ktorá sa má pričleniť k susediacej obci.       

Novinkou je tiež to, že obec bude informovať o konaní miestneho referenda aj ďalšími spôsobmi, nie iba na úradnej tabuli a webovom sídle obce. Hlavný kontrolór bude musieť po novom vykonať kontrolu aj na podnet starostu či primátora a nie iba zastupiteľstva. Má sa to týkať iba vecí, ktoré neznesú odklad.       

Pôvodná novela zákona prišla do parlamentu so zámerom znížiť počet poslancov obecných zastupiteľstiev. Ministerstvo vnútra argumentovalo zvýšením efektivity obecných zastupiteľstiev, šetrením a tým, že Slovensko má komunálnych poslancov viac, ako je bežné v EÚ. Poslanci Národnej rady SR však s takouto zmenou nesúhlasili a z novely ju odstránili.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2016
Protest prokurátora. Užitočné rady a informácie - právna poradňa
Právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.
viac
21.11.2017
Bratislavskí poslanci schválili zriadenie mestskej mediálnej komisie
Zastupiteľstvo hlavného mesta SR bude mať mediálnu komisiu. Dohliadať má na to, ako sú vynakladané financie na marketing a mediálnu prezentáciu mesta, taktiež má hodnotiť, či okrem primátora majú vytvorený dostatočný priestor na prezentáciu svojich aktivít i názorov aj poslanci.
viac
05.12.2017
Novelou zákona o obecnom zriadení sa zníži počet obecných poslancov
Národná rada SR vo štvrtok 30. novembra 2017  posunula do druhého čítania návrh novely zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení.
viac
02.04.2020
Koalícia a opozícia spochybňujú navrhované hlasovanie zastupiteľstiev per rollam
Koaliční poslanci spochybňujú návrh umožniť obecným a mestským zastupiteľstvám hlasovať korešpondenčne, per rollam, bez osobného rokovania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %