Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
08.07.2024 12:10

Prievidza zavádza zber použitých olejov a tukov


Ilustračná snímka, zdroj: Hlavné správy


Mesto Prievidza od júla zavádza zber použitých olejov a tukov z domácností. Povinnosť mu vyplýva zo zákona, opatrením sleduje sleduje i ochranu životného prostredia. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.


"Jedlý olej po využití v domácnostiach obyvatelia vylievajú vo väčšine prípadov do odpadových systémov, čo so sebou nesie množstvo negatív nielen pre životné prostredie," poznamenala Krajčiová.         

Medzi hlavné negatíva patrí podľa nej upchávanie odpadových rúr v domácnosti, ako aj v rámci kanalizácie a znížená kvalita odpadových vôd. "Vďaka triedenému zberu sa naopak znížia náklady na servis a údržbu kanalizačných sietí a zároveň sa znížia náklady na skládky odpadu," skonštatovala.         

Do triedeného odpadu patria všetky jedlé oleje a tuky, ktoré obyvatelia doma používajú pri príprave jedla. "Použité oleje a tuky stačí zliať do akejkoľvek PET fľaše, ktorú sú doma zvyknutí triediť. Plnú a dobre uzavretú PET fľašu odnesú do najbližšej označenej zbernej nádoby na triedenie oleja," popísala hovorkyňa mesta.         

Vo vytypovaných stojiskách samospráva rozmiestni zberné nádoby čiernej farby s oranžovým vekom s objemom 240 litrov. Ich konkrétne umiestnenie si obyvatelia môžu pozrieť na webovej stránke mesta Prievidza, prípadne na internetovej stránke triedimolej.sk alebo sa môžu informovať priamo na meste.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Tak sa na Slovensku zbiera použitý kuchynský olej z domácností
Vyše 29 ton použitého kuchynského oleja dosiaľ vyzbierali na čerpacích staniciach Slovnaftu od spustenia projektu v roku 2011.
viac
04.08.2021
Nitra pripravuje mobilný zber kuchynských tukov
Mesto Nitra pripravuje mobilné zbery kuchynského oleja a tuku. Novinku plánuje spustiť po prázdninách, prvý zber sa bude konať 10. a 11. septembra.
viac
20.09.2021
Obyvatelia mesta odovzdali pri pilotnom zbere 1200 litrov použitého oleja
Prvý zber použitého kuchynského oleja bol podľa nitrianskej radnice úspešný. Ako uviedla Lenka Mareková z mestského úradu, obyvatelia Nitry odovzdali celkovo 1200 litrov kuchynských tukov.
viac
31.10.2022
Za prvý mesiac zberu jedlých olejov a tukov vyzbierali 1000 litrov oleja
Výsledky prvého zberu jedlých olejov a tukov v Košiciach naplnili projektové očakávania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %