Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
08.06.2016 05:40

Kam s použitým olejom z kuchyne?


Už jeden deciliter oleja dokáže znečistiť až tisíc litrov vody. Snímka: (shutterstock.com).


Olej používame často v našich domácnostiach na prípravu rôznych chutných jedál. Po varení sa nám však naskytá otázka – Čo s použitým olejom? Kto je za jeho zber zodpovedný?


Problematika likvidácie jedlého oleja je na Slovensku stále veľmi aktuálna. Kým reštauračným a iným stravovacím zariadeniam sa ukladá podľa zákona o odpadoch povinnosť zbierať takýto odpad a odovzdávať ho organizácii, ktorá je oprávnená s jeho zberom nakladať, bežné domácnosti zákonom viazané nie sú. Mnohí obyvatelia často nevedia, akým spôsobom je možné použitý (prepálený) olej likvidovať, a preto sa ho zbavujú vylievaním do výlevky či do toalety. Takýto spôsob likvidácie však predstavuje nebezpečenstvo pre životné prostredie v podobe znečistenia pôdy alebo vody.

Vylievaním jedlého oleja do výlevok môžeme spôsobiť upchatie potrubia, ktorého vyčistenie si môže neskôr vyžadovať nemalé finančné náklady. Už jeden deciliter prepáleného kuchynského oleja môže znečistiť až tisíc litrov vody, ktorá mohla byť využitá iným spôsobom.

Prečo by sme mali použitý jedlý olej zbierať?

Prepálený olej obsahuje rôzne škodlivé látky a karcinogény. Vylievaním oleja do výlevok a kanalizácie hrozí upchatie potrubia. Dochádza k znečisťovaniu odpadových vôd. Látky obsiahnuté v oleji môžu prenikať do pôdy a znečisťovať tak okolité životné prostredie.

Problém nastáva aj s plastovými a sklenenými obalmi, do ktorých sú oleje balené. Je možné takýto použitý obal triediť podľa jednotlivých komodít? „Plastové a sklenené obaly, ktoré sú znečistené kuchynským olejom alebo rôznymi potravinami, vymyte a vhadzujte do žltých kontajnerov, v prípade skla do zelených kontajnerov.“ povedala Silvia Nosálová, riaditeľka pre komunikáciu a marketing spoločnosti ENVI - PAK.

 

Použitý jedlý olej je možné zaniesť do zberného dvoru. Snímka: (shutterstock.com).

Použitý jedlý olej je možné zaniesť do zberného dvoru. Snímka: (shutterstock.com).

Kde a akým spôsobom by sme mali použitý jedlý olej odovzdať?

Podľa najnovšieho zákona o odpadoch, ktorý vstúpil do platnosti od 1. januára 2016, je každá obec povinná okrem iného zabezpečiť zavedenie a vykonávanie zberu jedlých olejov a tukov z domácností. Mesto či obec tak môže vykonávať rôzne organizované zbery, v rámci ktorých môžu obyvatelia nosiť použitý rastlinný olej na vopred dohodnuté miesto. Druhou možnosťou je zaniesť tento olej na zberný dvor, kde vám ho bezplatne odoberú. „Olej musí byť v uzatvárateľnej nádobe (PET fľaša a podobne). Množstvo nie je obmedzené,“ vyjadril sa pre náš portál Marek Korec, vedúci triedeného zberu Nitrianskych komunálnych služieb. Olej by okrem toho nemal obsahovať zvyšky jedla či vodu. Použitý jedlý olej odoberajú aj v Dubnici nad Váhom. ,,Na zbernom dvore odoberáme použitý jedlý olej, v 1 – 10 l priehľadnej PET fľaši (také sú usmernenia pre občanov od mesta Dubnica nad Váhom). Zber nie je limitovaný, odoberieme všetok odovzdaný jedlý olej. Jedlé oleje odoberáme aj priamo od obyvateľov rodinných domov, a to 1x za tri mesiace,” povedala Katarína Bašná, ktorá je vedúcou surovinovo-odpadového hospodárstva TSM Dubnica nad Váhom.

Zberom a výkupom použitého kuchynského oleja sa zaoberajú aj mnohé súkromné spoločnosti, ktoré takýto olej od občanov, miest a obcí vykupujú. Vyzbieraný olej potom poslúži na výrobu biopalivovej zložky. Takýmto spôsobom olej slúži pre ďalšie účely. Príkladom je spoločnosť Slovnaft, ktorá už od roku 2011 realizuje projekt s názvom „Aj kvapka oleja sa ráta“, čím prejavuje svoju zodpovednosti voči životnému prostrediu. Tento ekologický a osvetový projekt umožňuje občanom odovzdávať použitý jedlý olej na vybraných čerpacích staniciach Slovnaft, celkovo bolo do projektu zapojených 88 čerpacích staníc v 70 mestách a obciach Slovenska. Zberné miesta sa okrem toho nachádzajú aj v samotnej spoločnosti či na Starej tržnici v Bratislave.

 

 

 

Autor: (sz)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2016
Pomôžu nám s likvidáciou plastov baktérie?
Produkcia plastových obalov neustále rastie a podľa štúdie, ktorá bola začiatkom tohto roka predstavená na Svetovom ekonomickom fóre sa predpokladá, že do roku 2050 stúpne produkcia plastov až štvornásobne.
viac
23.08.2016
Preplnené kontajnery. Kto je zodpovedný za ich vývoz?
Pri veľkom počte ľudí sa môže stať, že nemáte kam vyhodiť vzniknutý odpad z domácnosti, pretože všetky zberné nádoby sú preplnené. Kto je zodpovedný za zvoz komunálneho odpadu a triedeného zberu?
viac
11.11.2016
Tak sa na Slovensku zbiera použitý kuchynský olej z domácností
Vyše 29 ton použitého kuchynského oleja dosiaľ vyzbierali na čerpacích staniciach Slovnaftu od spustenia projektu v roku 2011.
viac
17.08.2019
V Trenčíne testujú lisy na PET fľaše
Vložiť, povoliť vrchnáčik, stlačiť a zatvoriť – štyri jednoduché úkony a do kontajnera sa vojde o 80 percent viac. V Trenčíne testujú lisy na plastové fľaše.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %