Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.05.2020 08:00

PSK zjednodušuje vyhľadávanie informácií pomocou geoportálu


Mapa COVID-19.


Geoportál Prešovského samosprávneho kraja (PSK) GeoPresovRegion rozšíril svoju ponuku dát. Aktuálne si môžu občania vyhľadať na jednom mieste informácie o koronavíruse, vývoji trhu práce, demografii, cestách, rómskych komunitách či zdravotnej starostlivosti.


Informovala o tom Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

„Mapa COVID-19 ponúka občanom komplexné informácie o koronakríze. Okrem denne aktualizovaného prehľadu potvrdených prípadov ochorenia zobrazuje informácie o odberných miestach COVID-19 v Prešovskom kraji a poskytovanej zdravotnej starostlivosti spojenej s týmto ochorením,” uviedla Heilová.

Obyvatelia kraja tam tiež nájdu údaje o organizáciách, iniciatívach a obciach, ktoré v čase koronavírusu poskytujú ľuďom rôzny druh pomoci. Vyhľadať si vedia aj rizikové demografické ukazovatele, ktoré podľa odborníkov môžu vplývať na šírenie nákazy, respektíve zobrazujú rizikovú skupinu ľudí i rizikové územie.

„Pri vytváraní priestorovej mapy o koronavíruse sme vychádzali najmä z dátových zdrojov Národného centra zdravotníckych informácií, Štatistického Úradu SR a Atlasu rómskych komunít. Dovolím si tvrdiť, že ide o unikátny zdroj informácií pod jednou strechou, ktorý v čase koronavírusu poskytuje dôležité údaje jednoducho a prehľadne,” povedal predseda PSK Milan Majerský.

Geoportál sprístupňuje tiež aktuálne informácie o miere evidovanej nezamestnanosti, uchádzačoch o zamestnanie, či voľných pracovných miestach v rámci jednotlivých okresov. Z máp sa bude dať podľa Heilovej vyčítať aj to, aké dosahy má koronakríza na nezamestnanosť a trh práce.

Záujemcovia si na webe geopresovregion môžu jednoducho vyhľadať aj komu patria dané úseky ciest I., II. alebo III. triedy.

„V súčasnosti je na geoportáli publikovaných viac ako 100 datasetov s metaúdajmi a 11 tematických máp, ktoré slúžia na jednoduché, rýchle a zrozumiteľné poskytnutie informácií o konkrétnej téme. Publikované dáta môžu predstavovať 'potrebný materiál' pre ich ďalšie možné komerčné či nekomerčné spracovanie, analýzu či vedeckú činnosť a priniesť tak ďalšiu pridanú hodnotu,” dodala Heilová.

PSK spustil prvotnú verziu regionálneho geoportálu GeoPresovRegion v júni minulého roku v spolupráci s Európskou komisiou, Svetovou bankou, Prešovskou univerzitou v Prešove v rámci iniciatívy Catching-up Regions (CuRI).

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.03.2020
Informácie pre obce s prítomnosťou marginalizovaných komunít
Minulý týždeň sme v spolupráci s odborníkmi a neziskovými organizáciami, ktoré sa venujú rómskym komunitám, pripravili analýzu situácie a návrhy riešení, zameraných na obmedzenie šírenia sa koronavírusu v marginalizovaných komunitách (MRK).
viac
18.04.2020
Ján Lunter: Opatrenia v zariadeniach sociálnych služieb sú prísne
V zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja je spolu tridsať pobytových zariadení sociálnych služieb. O viac ako 2700 klientov sa tu stará 1564 zamestnancov, ktorí dodržiavajú prísne protiepidemiologické opatrenia.
viac
21.04.2020
Mesto spustilo starostlivosť o deti zamestnancov fakultnej nemocnice
Mesto Trenčín spustilo starostlivosť o deti zamestnancov fakultnej nemocnice (FN) v neďalekej škôlke. Podľa primátora Trenčína Richarda Rybníčka je zatiaľ škôlka k dispozícii pre 11 detí od troch do desiatich rokov, na budúci týždeň by mal ich počet stúpnuť na 21.
viac
08.08.2023
VšZP sa dohodla s Nemocnicou Bory, preplatí hospitalizácie aj operácie
Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a bratislavská Nemocnica Bory sa dohodli na zazmluvnení komplexnej zdravotnej starostlivosti. Od utorka tak poistencom preplatí hospitalizácie aj operácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %