Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
25.02.2022 09:30

R. Sobota šetrí náklady na energie, svietiť bude len každé druhé svetlo


Ilustračná snímka: (tasr).


Samospráva Rimavskej Soboty pristúpila pre nárast cien plynu a elektrickej energie k viacerým úsporným opatreniam.


V snahe znížiť náklady na energie vypína svietenie na každom druhom svetelnom bode verejného osvetlenia v celom meste i mestských častiach. Informoval o tom zástupca primátora Jozef Tóth.

K obmedzeniu verejného osvetlenia samospráva pristúpila po schválení úsporných opatrení mestskou radou, ktorej zasadnutie sa konalo začiatkom minulého týždňa. "K vypínaniu osvetlenia dôjde postupne, ako to technické služby budú stíhať a svetlo bude vypnuté počas celej noci," priblížil Tóth. Verejné osvetlenie nebude obmedzené v blízkosti priechodov pre chodcov a na miestach, kde by bol pohyb osôb v tme nebezpečný.

Úsporné kroky prijala samospráva aj na mestskom úrade, v budove sa napríklad obmedzilo vykurovanie chodieb a zasadacích miestností. Na pokyn primátora majú do konca februára vlastné opatrenia, ktoré povedú k zníženiu nákladov na energie, predstaviť i základné a materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta a ďalšie mestské organizácie.

"Mesto Rimavská Sobota k týmto opatreniam pristúpilo z dôvodu enormného nárastu cien plynu a elektrickej energie. Po prepočítaní sa predpokladá na rok 2022 v porovnaní s rokom 2021 nárast cien plynu a elektrickej energie pre mesto spolu vo výške 369 352 eur," priblížil Tóth. Ako dodal, v prípade, že by samospráva opatrenia neprijala, musela by v rozpočte mesta urobiť radikálne zmeny.

Dobu účinnosti úsporných opatrení mesto nestanovilo. Viceprimátor predpokladá, že situáciu opätovne prehodnotia v polovici roka, keď budú vykonané odpisy energií.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2020
Mestskí poslanci v Rimavskej Sobote si znížili odmeny na polovicu
Zníženie paušálnych odmien poslancov mestského zastupiteľstva (MsZ) o 50 percent je jedno z aktuálnych opatrení, ktorými sa chce samospráva Rimavskej Soboty vyrovnať s výpadkami príjmov v dôsledku koronakrízy. Zníženie odmien si poslanci odhlasovali na svojom utorkovom zasadnutí.
viac
03.10.2022
Úsporu energií majú kraju priniesť okamžité aj dlhodobé opatrenia
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pristúpil k plneniu desiatich okamžitých opatrení, ktorými chce znížiť energetickú náročnosť úradu a svojich organizácií s cieľom ušetriť 15 percent nákladov na energie.
viac
18.01.2023
Zálohové platby za elektrinu vzrástli mestu v priemere o 120 percent
Zálohové platby za elektrinu vzrástli mestu Fiľakovo v okrese Lučenec v priemere o 120 percent. Samospráva preto prijala viacero opatrení, ktorých cieľom je znížiť spotrebu v mestských budovách. Uviedla to hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová.
viac
10.05.2023
Mesto zeleň vysádza najmä na sídliskách, kde sú horúčavy výraznejšie
Mesto Rimavská Sobota sa v rámci výsadby stromovej zelene zameriava najmä na časti mesta so sídliskovou aglomeráciou, kde sa dôsledky extrémnych horúčav prejavujú výraznejšie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %