Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
07.12.2022 09:30

Radnica sa pýta občanov, či mestu pomohol participatívny rozpočet


Mestský úrad v Hlohovci. Snímka zdroj: (Mesto Hlohovec).


Samospráva Hlohovca sa rozhodla so zámerom skvalitnenia nasledujúcich ročníkov participatívneho rozpočtu (PR) urobiť anketu medzi Hlohovčanmi. Na svojej webovej stránke zverejnila dotazník, do ktorého sa môžu obyvatelia mesta zapojiť do 11. decembra.


Samostatné otázky sú vytvorené pre tých, ktorí sa do procesu zveľaďovania mesta prostredníctvom občianskych iniciatív už niekedy zapojili a druhé otázky sú pre tých, ktorí tak doteraz neurobili.

V prvej skupine otázok mesto zisťuje, či odpovedajúci sú predkladatelia jednotlivých nápadov alebo hlasujúci či účastníci verejných stretnutí a prezentácií, a ako sú spokojní s aktuálnym modelom PR. Medzi možnosťami, čo zlepšiť, sú napríklad samotné pravidlá, propagácia, informovanie občanov, spôsob hlasovania či komunikácia a verejná prezentácia. Mesto takisto zaujíma motivácia, prečo sa jednotlivci do procesu zapojili a odkiaľ získavali informácie. Či je to web mesta, sociálne siete, mestské noviny a televízia. Zásadnou je otázka, či PR počas svojej existencie Hlohovcu vôbec pomohol.

Doteraz nezapojení Hlohovčania môžu odpovedať, prečo tak neurobili. Medzi možnosťami sú nezáujem o verejné dianie v meste alebo o smerovanie financií z rozpočtu mesta, neznalosť procesu alebo málo informácií, prípadne nízka suma vyčlenená na realizáciu občianskych projektov.

Mesto Hlohovec v rámci  aktuálneho 7. ročníka PR vyčlenilo celkovú sumu 60 000 eur, z toho 20 000 eur na občianske projekty a 40 000 eur na nápady pre mesto. Obyvatelia prišli s piatimi občianskymi projektmi a ôsmimi zadaniami, do hlasovania sa zapojilo spolu 1599 hlasujúcich, ktorí rozhodli 4593 hlasmi. Hlohovčanov najviac oslovila myšlienka osadenia neformálneho sedenia pre domácich i návštevníkov v centrálnej zóne, vyznačenie cykloturistickej trasy na Šianec, zatraktívnenie priestoru pred rodinným centrom ČiPeRko a myšlienka vzniku centra na recyklovanie Poklady z odpadu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.10.2016
Burza nápadov občianskeho rozpočtu trvá ešte do konca mesiaca
Bratislavčania sa aj tento rok môžu zapojiť do rozhodovania, kam budú umiestnené finančné prostriedky mestského projektu Občiansky rozpočet.
viac
16.03.2020
Stredoškoláci z Trnavského kraja majú vlastné participatívne rozpočty
Po podpore občianskych aktivít i dotáciách pre mestá a obce sa Trnavský samosprávny kraj (TTSK) rozhodol spustiť pilotný projekt participatívneho rozpočtu (PR) pre stredné školy.
viac
17.10.2022
Participatívny rozpočet podporí Fraštackú hojdačku aj fotopasce
Päť občianskych projektov a osem zadaní pre mesto priniesli v tomto roku Hlohovčania do mestského participatívneho rozpočtu na rok 2023.
viac
09.05.2023
Participatívny rozpočet je otvorený pre projekty celý prvý polrok
Celý prvý polrok je pre Hlohovčanov otvorený proces participatívneho rozpočtu 2023. Už ôsmykrát môžu prostredníctvom neho rozhodovať o využití finančných prostriedkov na projekty vo verejnom priestore, jeho princípy chce mesto občanom predstaviť na verejnom informačnom stretnutí v stredu (10. 5.).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %