Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.08.2021 03:30

Seriál: Ako triedime (pripravujeme k recyklácii) papier?


Ilustračná snímka.


Odborníci tvrdia, že podľa súčasných možností dokážeme väčšinu správne vytriedeného papiera recyklovať minimálne 4-5 krát, maximálne 7-8 krát. Z recyklátu sa opätovne vyrábajú napríklad noviny, kuchynský, toaletný papier, škatuľové kartóny, kartóny na vajcia, papierové tašky, kancelársky papier atď.


Podľa dostupných informácií v minulých rokoch (napríklad v obciach zazmluvnených OZV ENVI–PAK triedili v roku 2018 vyše 69 percent papiera a lepenky) a pri predpokladanom očakávanom trende zvyšovania percenta triedenia, možno odhadovať, že dnes obyvatelia SR triedia približne 73 a viac percent tohto druhu komunálneho odpadu.

Modrý kontajner: Čo doň patrí?

a, Papierové obaly a tašky, noviny, časopisy, reklamné papierové letáky, stlačené kartóny, škatule a podobne.

b, V malých množstvách tiež skartovaný papier alebo kancelársky papier so spinkami.

POZOR! Do modrého kontajnera patria aj papierové kartónové obaly na vajcia či kartónové rolky (OZV ich triedenie uhrádzajú zberovým spoločnostiam), ale niektoré samosprávy podľa informácií z médií – poväčšinou s ohľadom na skutočnosť, že ich recykláciu odmietajú okolití spracovatelia – dosiaľ obaly na vajcia a rolky viacmenej akoby nevnímali a tak často končili v čiernych kontajneroch so zmesami.

A EŠTE...! Zošliapnuté nápojové kartónové obaly (známe aj pod názvom „tetrapaky“) radia niektoré obce vhadzovať do rôznych kontajnerov. Napriek tomu, že sa skladajú najmä z papiera, do kontajnera ani vreca na papier nepatria. Ak nemá obec zavedený ich samostatný zber, vyhadzujú sa buď do kontajnerov s plastmi, alebo kovmi a po odvoze ich zberové spoločnosti preberú. Bez zachádzania do podrobností platí, že miestny obyvateľ najlepšie zistí, kam ich má vhadzovať, keď si na internete vyhľadá všeobecne záväzné nariadenie dotyčnej obce ako v prípade nápojových kartónových obalov postupovať. Rovnako si informáciu je možné nájsť aj na stránke zberovej spoločnosti, ktorá ich z obce vyváža.

Čo do modrého kontajnera nepatrí?

Rozhodne nie tvrdé väzby kníh, znečistený alebo mokrý papier, dechtový a asfaltový papier, papier z termotlačiarní, použité hygienické vložky alebo plienky, odličovacie tampóny, papierové vreckovky, alobal, či celofán.

 

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2021
Triediť treba i rolky od toaletného papiera či obaly od vajíčok a pizze
Papier, ktorý je veľmi často používaným materiálom, nie je donekonečna recyklovateľný ako sklo a kovy.
viac
22.06.2021
Triedenie odpadu sprevádzajú aj mýty, obaly netreba umývať
Ľudia triedia odpad oveľa poctivejšie, ako to bolo napríklad pred desiatimi rokmi. Aj napriek tomu sa ešte aj dnes stretávame s viacerými mýtmi, ktoré sú spojené s vyhadzovaním a triedením odpadu. Skonštatovala to Katarína Kretter z organizácie zodpovednosti výrobcov Envi-pak.
viac
26.07.2021
Aj prázdne obaly od liekov či korenín možno vytriediť
Aj prázdne blistre od liekov či obaly od korenín možno recyklovať. Naopak, do triedeného zberu nepatria špinavé vreckovky, plienky či infekčný odpad.
viac
29.07.2021
Ako triedime (pripravujeme k recyklácii) sklo?
Po niekoľkoročných skúsenostiach s triedením odpadov sa v seriáli pokúsime zjednodušene zhodnotiť, ako sa obyvateľom Slovenska darí triediť komunálne odpady (KO) v tej-ktorej komodite, respektíve zopakovať základné kroky ohľadne tohto postupu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %