Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
30.07.2020 12:50

Slovenská pošta vydáva poštovú známku k 125. výročiu vzniku MHD v Bratislave


Ilustračná snímka: (tasr).


Slovenská pošta vydá v piatok (31. 7.) poštovú známku pri príležitosti 125. výročia vzniku mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Bratislave. Nominálna hodnota známky je 1,55 eura. Informovala o tom špecialistka komunikácie Slovenskej pošty Gabriela Hodálová.


Matej Benčík z občianskeho združenia Dopravná nostalgia priblížil, že prevádzka mestskej elektrickej železnice, ako jednej z prvých v strednej Európe, sa začala pred 125 rokmi. V tom čase sa začali písať i dejiny modernej bratislavskej MHD.

„Práve v roku 1895, presne 27. augusta ráno, na svoju prvú jazdu vyšiel z vozovne na dnešnej Pribinovej ulici prvý elektrický motorový vozeň. Jazda bola neverejná a predstavitelia mesta a ďalších spoločností sa odviezli zo Štúrovej ulice cez Námestie SNP, Hurbanovo a Hodžovo námestie, až na horný koniec Štefánikovej ulice, kde bola konečná zastávka,” uviedol.

Jazda podľa jeho slov pokračovala späť rovnakou trasou do centra, odkiaľ sa električka vydala cez Jesenského ulicu a Hviezdoslavovo námestie na vtedajšiu Vitézovu ulicu, v pôvodnej osi ktorej pri rýchlom postupe dejín neskôr vyrástol Most Slovenského národného povstania.

Ako ďalej uviedol, verejnosť sa mohla prvou električkou odviezť v ten istý deň poobede, cestujúcich bolo viac ako 2000. Pred dnešnou hlavnou stanicou sa električka objavila ešte v tom istom roku v októbri. Celá trať bola dlhá viac ako tri kilometre a spoločnosť Bratislavská mestská elektrická železnica mala v tom čase 30 zamestnancov.

Známka má rozmery 44,1 × 26,5 milimetra. Technikou ofsetu ju vytlačila spoločnosť Tiskárna Hradištko. Motívom poštovej známky je historická Viedenská električka, ktorá v rokoch 1914 až 1945 jazdila z Bratislavy do Viedne. Spolu s poštovou známkou vydá Slovenská pošta aj obálku prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 31. júla 2020 a domicilom mesta Bratislava.

Motívom prítlače FDC obálky je alegória dopravnej situácie v Bratislave okolo roku 1914. Motívom FDC pečiatky je ženská postava opretá o pneumatiku v dobovom secesnom štýle. Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, FDC a FDC pečiatky je Marian Komáček a autorom rytiny FDC je Rudolf Cigánik.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2020
Slovenská pošta vydala spolu s Maltou dve známky s vinohradníckou tematikou
Slovenská pošta vydala v sobotu (24. 10.) spolu s Maltou dve poštové známky venované vinohradníctvu s názvom Vinohradníctvo na Slovensku a Vinohradníctvo na Malte.
viac
18.11.2020
Pri Šafárikovom námestí vznikol nový prestupný uzol MHD
Pri Šafárikovom námestí v Bratislave vznikol nový prestupný uzol MHD. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava s tým, že ide o ďalšie zlepšenie dopravy v centre hlavného mesta.
viac
20.11.2020
Ježiškovi môžu deti písať aj tento rok
Aj v tomto roku môžu deti z celého Slovenska i sveta písať prostredníctvom Slovenskej pošty Ježiškovi. Pohľadnice alebo listy pošlú na adresu „Ježiško 999 99“, dôležité je uviesť aj spiatočnú adresu, aby Ježiško vedel, komu má odpísať.
viac
17.06.2021
Aktuálne poštové známky na Bratislavských zberateľských dňoch
Už tento piatok 18. júna a sobotu 19. júna 2021 sa v bratislavskej Inchebe uskutočnia Bratislavské zberateľské dni, svoj stánok tu bude mať aj Slovenská pošta – POFIS, konkrétne v hale A1.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %