Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.11.2021 04:15

Slovensko je jedným z najúspešnejších štátov EÚ v recyklovaní plastov!


Ilustračná snímka.


Slovenská republika patrí s recykláciou 53 percent plastových obalov k premiantom medzi štátmi EÚ! Hlási to Eurostat, ktorý sa opiera o najnovšie známe výsledky tohto ukazovateľa do a vrátane roka 2019.


Únijný priemer v roku 2019 bol podľa Eurostatu rovných 41 percent, pričom napríklad susedné štáty ako Rakúsko, Poľsko či Maďarsko recyklujú len okolo 30 percent plastov. Zo správy Eurostatu doplňme, že na Slovensku stúpol ročný plastový odpad od roku 2010 do roku 2019 z 19,3 kg na obyvateľa na 24,7 kg (ročne). A tiež, že európskymi rekordérmi boli v roku 2019 Íri so 64,7 kg/obyv. s Dánmi 42,7 kg/obyv.

Ešte jedna informácia: pri porovnaní s rokom 2010 vzrástla miera recyklácie v priemere únijných štátov (35,1 percenta) o 4,3 kg ročne na hlavu.

Rakúšania (zvyšné) plasty spaľujú, my skládkujeme

Z vyššie uvedeného je zrejmé, že chvályhodne a prekvapujúco recyklujeme takmer dvojnásobne viac plastov ako napríklad Rakúšania. Zvyšné, nerecyklované, prípadne aj „prebytočne“ vytriedené ale nezrecyklované, plus také, ktoré už nemožno viackrát recyklovať, na Slovensku prevažne umiestňujeme na skládky, kým Rakúšania ich spaľujú (tepelne zhodnocujú). Z pohľadu prieniku mikroplastov, na ktoré sa klasické plasty (z ropy) časom rozkladajú, je však jasné, ktorý z týchto dvoch štátov zodpovednejšie rieši problém. Mikroplasty sa predsa vyskytujú vo vodných tokoch, do ktorých prenikli zo skládok, nie zo spaľovní. A vo vodách morí, z ktorých sa dostávajú do organizmu vodných živočíchov a z nich do tráviacich traktov homo sapiens.

Na druhej strane však treba priznať, že dosiaľ nebolo reprezentatívnym výskumom preukázané, či napríklad mikroplasty ako cudzorodé látky v ľudskom organizme, ktoré sa z neho nevyplavujú, vplývajú napríklad na ohrozenie človeka nástupom nejakej konkrétnej choroby (zhubné nádory, oslabenie srdca a podobne). Aj keď sa to z pohľadu laika ale i lekára zdá byť logické...

Spaľovanie ostáva „len“ menej zlým spôsobom likvidácie KO

Pre Slovensko je nateraz na problém spaľovania (energetického zhodnocovania) odpadov podstatný pohľad envirorezortu, kde sa súčasný minister J. Budaj vzácne (!!!) zhoduje so svojím predchodcom L. Szólymosom, že tento proces patrí medzi nevhodné spôsoby likvidácie odpadov, respektíve menej zlé spôsoby ako skládkovanie. Deje sa tak v čase, keď ľudstvo síce už dávnejšie stihlo vytriezvieť z utopistickej myšlienky, že napríklad komunálne odpady možno v dohľadnej dobe plošne zvládnuť s nulovým odpadom, teda stopercentne zrecyklované, a tiež napriek praxou overenému poznaniu, že žiadny odpad nemožno recyklovať donekonečna, a raz ho bude potrebné nejako sprevodiť zo sveta! (Stopercentné bioplasty prof. Alexyho by mohli byť cestou, ale aj on sám si uvedomuje, že potrvá desaťročia, kedy by pri ideálnom sebauvedomení si ľudstva mohli stopercentné bioplasty nahradiť klasické plasty v Európe, o svete ani nehovoriac.)

Prax: Životné prostredie ľudí v Rakúsku, Nemecku, Škandinávii či v ďalších západoeurópskych krajinách profituje z tepelného spracovávania KO v spaľovniach dlhé roky. Na rozdiel od Slovenska, kde skládky (aj) ponovembrové vlády dlho-predlho ignorovali a tvárili sa, že ako environmentálna záťaž neexistujú.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.12.2017
Podľa Eurostatu už nie sme predposlední v recyklovaní odpadov
Najnovšie údaje Štatistického úradu Európskeho spoločenstva Eurostat prezrádzajú, že Slovensko recyklovalo v roku 2016 „už“ 23 percent komunálnych odpadov. V roku 2015 to bolo 14,9 percenta, v roku 2013 dokonca len 10,3 percenta.
viac
29.03.2021
Správa o výsledku kontroly NKÚ - plastový odpad
Kontrolóri najvyššieho kontrolného úradu vykonali v oblasti odpadového hospodárstva ďalšiu z dôležitých kontrol, ktorou nadviazali na kontroly dodržiavania zákonných povinností vyplývajúcich z legislatívy v odpadovom hospodárstve v predchádzajúcich obdobiach.
viac
16.04.2021
Chytil envirorezort plasty za pačesy?
Po nedávnej kontrole Najvyššieho kontrolného úradu na pôde envirorezortu, a po pomenovaní nedostatkov v odpadovom hospodárstve, osobitne v prípade plastov, zareagovalo MŽP SR upriamením pozornosti na pretrvávajúcu vysokú mieru skládkovania na Slovensku, zdôrazňujúc nízku mieru recyklácie plastov.
viac
03.01.2022
Podiel triedenia odpadov rastie, skládkovanie kleslo pod 50 percent
V roku 2020 prvýkrát skončila na skládkach menej ako polovica komunálneho odpadu (49,7 percenta). Potvrdzujú to výsledky Štatistického úradu SR a Eurostatu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %