Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
08.04.2020 09:00

ŠPÚ pripravuje odporúčanie, na aký vzdelávací obsah by sa školy mali zamerať


Na snímke nová riaditeľka Štátneho pedagogického ústavu Miroslava Hapalová. Snímka zdroj: (tasr).


Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) a rezort školstva po Veľkej noci zverejnia, na ktoré vzdelávacie oblasti a obsah by sa mali školy podľa ročníkov prioritne zamerať a aká by mala byť priemerná, respektíve maximálna týždenná hodinová záťaž žiakov na jednotlivých stupňoch vzdelávania.


Uviedla to Miroslava Hapalová, ktorá je poverená riadením ŠPÚ.

„V súčasnej situácii je nevyhnutné odpútať sa od predstavy, že počas vyučovania na diaľku sa dá prebrať všetko učivo, ktoré sme si naplánovali. Preto pripravujeme odporúčania v oblasti obsahu vzdelávania,” poznamenala Hapalová. Ako zdôraznila, „nemali by sme mať nerealistické očakávania na žiakov a ich rodiny. Mnohí rodičia aj teraz pracujú alebo nemajú potrebné zručnosti na to, aby so svojimi deťmi preberali všetko učivo.”     

Portál Učíme na diaľku, ktorý pripravil rezort školstva v spolupráci s viacerými mimovládnymi organizáciami v situácii, keď sú školy zatvorené, prejde pod ŠPÚ. Jeho obsah bude naďalej pripravovaný v spolupráci s mimovládnymi organizáciami. Stránka je určená na pomoc pri domácom vzdelávaní nielen pre učiteľov, ale aj pre žiakov a rodičov. Slúži aj ako nástroj oficiálnej komunikácie počas prerušeného vyučovania na školách v čase mimoriadneho stavu.      

Hapalová uviedla, že aktuálna situácia predstavuje aj veľkú príležitosť. „Mnohé z tých vecí, ktoré bude treba akútne zaviesť, môžu byť aj pozitívnou zmenou do budúcnosti a udržateľnou zmenou, ktorá naše školstvo posunie smerom k lepšiemu,” dodala Hapalová.      

Všetky školy a školské zariadenia sú zatvorené až do odvolania a výučba sa realizuje na diaľku. Dôvodom je zabránenie šíreniu nového koronavírusu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.03.2020
MŠVVaŠ pripravilo stránku určenú na komunikáciu počas prerušeného vyučovania
Počas prerušeného vyučovania na školách a prerušenej prezenčnej výučby na vysokých školách v čase epidémie nového koronavírusu vznikla nová internetová stránka www.ucimenadialku.sk.
viac
27.03.2020
ŠIOV má na webe doplnené sekcie o odbornom vzdelávaní v dobe pandémie
Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV) rozšíril svoju webovú stránku o mimoriadnu sekciu v súvislosti s aktuálnou pandémiou nového koronavírusu.
viac
21.04.2020
Mesto spustilo starostlivosť o deti zamestnancov fakultnej nemocnice
Mesto Trenčín spustilo starostlivosť o deti zamestnancov fakultnej nemocnice (FN) v neďalekej škôlke. Podľa primátora Trenčína Richarda Rybníčka je zatiaľ škôlka k dispozícii pre 11 detí od troch do desiatich rokov, na budúci týždeň by mal ich počet stúpnuť na 21.
viac
14.05.2020
ŠPÚ vypracoval pracovný zošit pre žiakov z vylúčených rómskych lokalít
V snahe čo najviac pomôcť učiteľom, školám, ale aj rodičom pri zabezpečovaní vzdelávania žiakov z vylúčených rómskych lokalít v období prerušenia vyučovania v školách z dôvodu pandémie nového koronavírusu vznikol pracovný zošit pre prvý stupeň základných škôl.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %