Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
27.06.2022 07:45

Štartuje kampaň Európsky týždeň mobility, témou bude Lepšia dostupnosť


Ilustračná snímka.


Na Slovensku štartuje kampaň Európsky týždeň mobility (ETM). Tento rok bude témou Lepšia dostupnosť, s mottom Cestujme zodpovedne. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michaela Pšenáková.


Európsky týždeň mobility sa každoročne koná v termíne od 16. do 22. septembra. Kampaň na podporu udržateľnej mobility je podľa SAŽP príležitosťou pre samosprávy, inštitúcie, verejné i mimovládne organizácie a školy otestovať nové formy čistej mobility, zhodnotiť súčasné dopravné návyky a pozrieť sa na aktuálne výzvy.

Generálny riaditeľ SAŽP Michal Maco vyzýva mestá, obce a organizácie, aby počas ETM zorganizovali aktivity, ktoré propagujú udržateľnú mestskú dopravu a zavádzali trvalé opatrenia na zlepšovanie aktívnych foriem dopravy. "Môžu mať akúkoľvek formu – od organizovaných prechádzok či cyklojázd cez pouličné hry, bonusy na cestovanie verejnou dopravou, až po verejné prednášky. Všetky aktivity, ako aj trvalé opatrenia, ktoré propagujú a podporujú verejnú dopravu, cyklistiku, chôdzu a rôzne formy udržateľnej mobility, sú vítané," povedal Maco.

Agentúra odporúča samosprávam, aby oslovili k participácii a spolupráci počas kampane aj organizácie a inštitúcie, ktoré na jej území pôsobia. Môžu to byť firmy, neziskové organizácie, školy, centrá voľného času i prevádzkovatelia verejnej dopravy.

Lepšie spojenie pre ľudí je jedným z hlavných znakov témy tohto ročníka. Okrem neho sú to ešte lepšia dostupnosť ľudí do okolia, lepšie prepojenie používateľov a poskytovateľov, či lepšie prepojenie tvorcov politík, priblížila Pšenáková.

ETM vyvrcholí 22. septembra dňom bez áut, hovorí Andrea Štulajterová, poverená SAŽP koordináciou kampane. Samosprávy tak v tento deň vytvoria živé ulice bez áut, kde sa cítia bezpečne najmä chodci a cyklisti. "Je to príležitosť vyskúšať si, ako by mohli ulice vyzerať a akému účelu by mohli slúžiť, keby neboli plné áut," skonštatovala Štulajterová.

Súčasťou kampane je aj národná súťaž o Cenu ETM, ktorej cieľom je zvýšiť motiváciu samospráv a organizácií k účasti, priblížila Pšenáková. Zapojiť sa podľa nej bude dať v troch kategóriách, a to aktívna samospráva, aktívny samosprávny kraj a aktívna organizácia.

Európsky týždeň mobility na Slovensku vyhlasuje Ministerstvo životného prostredia SR, národným koordinátorom je SAŽP.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.09.2018
Tohtoročný Európsky týždeň mobility podporuje myšlienku kombinovanej dopravy
Európsky týždeň mobility (ETM) sa v tomto roku koná pod heslom: "Kombinuj a choď!" v dňoch 16. až 22. septembra. Cieľom tohtoročnej kampane je myšlienka podporiť výber rôznych druhov dopravy tak, aby sa bolo možné nimi dostať v meste do jeho rôznych častí.
viac
16.09.2020
Európsky týždeň mobility 2020 oslávime inak
Do národnej kampane Európsky týždeň mobility 2020 sa napriek dosahom pandémie Covid- 19 do 14. septembra zaregistrovalo 49 samospráv a 22 originálnych aktivít zástupcov organizácií, inštitúcií či škôl.
viac
20.10.2020
O cenu Európskeho týždňa mobility 2020 bojovali aj samosprávy
Do Európskeho týždňa mobility 2020 sa svojimi aktivitami a trvalými opatreniami zapojilo 55 samospráv. Najaktívnejšou samosprávou sa stala mestská časť Bratislavy – Ružinov, s originálnym podujatím uspelo aj mesto Senec a aj Levoča získala ocenenie v kategórii samospráv Efektívne trvalé opatrenie.
viac
22.08.2022
Témou tohtoročného Európskeho týždňa mobility je lepšia dostupnosť
Témou tohtoročného Európskeho týždňa mobility, ktorý sa bude konať od 16. do 22. septembra, je lepšia dostupnosť s mottom Cestujme zodpovedne. K dnešnému dňu je v rámci Slovenska zapojených 41 miest, mestských častí či obcí a dve organizácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %