Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
05.08.2020 01:55

ŠÚSR: Ku koncu júla sčítali 20,6 percenta bytov na Slovensku


SOBD logo


Slovensko pokračuje v sčítaní bytov a domov v spolupráci so samosprávami, ku koncu júla sčítali 20,6 percenta bytov. Najrýchlejšie sčítavajú domy a byty v Nitrianskom, Trnavskom a Banskobystrickom kraji.


Spolu sčítali okolo 30 percent bytov. Informovala o tom hovorkyňa projektu Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder.     

 V júli 2020 pokračovala prvá fáza projektu. V systéme sú zapojené všetky obce v celkovom počte 2927. V rámci Slovenska je 13 obcí, ktoré sčítali byty úplne. Stauder priblížila, že najviac ich je v Prešovskom kraji. Sú to obce Cabov, Havranec, Kružlová, Lesnica a Veľká Franková. V Banskobystrickom kraji sú to obce Baláže, Gemerské Dechtáre a Železná Breznica. Trnavský kraj zastupuje obec Chtelnica. V Bratislavskom kraji sú to menšie obce Kaplna a Nový Svet.      

"Veľkou obcou, ktorá finalizuje sčítanie, je Dunajská Lužná a prvým mestom nad 10.000 obyvateľov, ktoré sčítalo byty, je Revúca," uvádza Stauder.       

Pre Dunajskú Lužnú je sčítanie obyvateľov, domov a bytov dôležitý projekt. "Naša obec je známa komplikovanou dopravnou situáciou a práve SODB 2021 je dobrý odrazový mostík na jej riešenie. Veľa obyvateľov, ktorí tu majú nehnuteľnosť, si neuvádza v obci trvalý pobyt," hovorí starosta obce Dunajská Lužná Štefan Jurčík. Dodáva, že vďaka sčítaniu zistili, že v obci je o 3000 obyvateľov viac, ako uvádza trvalý pobyt. Oficiálne má trvalý pobyt nahlásený okolo 7450 ľudí. "Na základe sčítania domov a bytov toto číslo môže presiahnuť aj 10.000 obyvateľov, ktorí denne do Dunajskej Lužnej cestujú," podotkol Jurčík.     

Primátor Revúcej Július Buchta povedal, že spracované údaje zo sčítania pomôžu pri rozvoji mesta, ako podklad pre územné plánovanie a pri riešení parkovacej a bytovej politiky.       

"Môžem konštatovať, že aj napriek letu sčítanie prebieha kontinuálne a obce naplno pracujú. Pre projekt je podstatné, aby boli všetky údaje aktuálne k rozhodujúcemu okamihu sčítania, k 1. januáru 2021," uviedla generálna riaditeľka Sekcie sociálnych štatistík a demografie Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Ivančíková.       

Samotné sčítanie domov a bytov sa realizuje do 12. februára 2021. Po tomto termíne nastáva druhá fáza projektu, a to sčítanie obyvateľov, povedala Stauder.       

Sčítanie domov a bytov má priniesť informácie o počte obydlí, prehľad o formách vlastníctva, počet a podiel neobývaných bytov, o napojení bytov na vodu, plyn či kanalizáciu, o zdrojoch tepla. Štatistický úrad (ŠÚ) sa dozvie o tom, aké domy a byty Slováci preferujú, koľkopodlažné byty prevládajú, zistí aj informácie o obnove budov.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.09.2017
Test ekologickej inteligencie vám pomôže zorientovať sa v odpadoch
Chcete sa aj vy dozvedieť, ako dlho sa komunálne odpady v prírode rozkladajú, ako správne triediť do farebných kontajnerov, čo všetko sa nachádza v našom odpadkovom koši, čo sa deje s odpadom po jeho vytriedení alebo ako je na tom Slovensko s recykláciou a skládkovaním?
viac
29.11.2017
Environmentálny grantový systém TSK má za sebou ďalší rok
Grantový systém Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) s názvom Zelené oči má za sebou ďalší rok. Podávať žiadosti bolo po novom možné len do konca augusta. TSK pristúpil k zmene termínu podávania žiadostí z dôvodu, aby sa navrhované projekty stihli zrealizovať do konca roka.
viac
29.04.2020
Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 - informačné videá pre obce
Štatistický úrad Slovenskej republiky (ďalej len „ŠÚ SR“) ako subjekt poverený vykonaním integrovaného sčítania obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 (ďalej len „SODB 2021“) plánuje v tomto roku v rámci prípravnej fázy projektu uskutočniť viaceré aktivity s cieľom informovať o SODB 2021 obce SR.
viac
18.01.2021
Problémom pri obstarávaní nájomných bytov sú najmä nevysporiadané pozemky
Najčastejšou chybou, ktorú robia mestá a obce pri výstavbe nájomných bytov je, že ich chcú postaviť na nevysporiadaných pozemkoch. Tým nedokážu vytvoriť podmienky pre čestnú súťaž a porušujú zákon.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %