Utorok 21.05.2024
Dnes má meniny 
Zina
°C
30.04.2024 01:05

Tohtoročný SIAF sa bude niesť v znamení osláv troch výročí i krstu stíhačky F-16


Na archívnej snímke prelet stíhačky F-16. Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák


Tohtoročné medzinárodné letecké dni SIAF sa budú niesť v znamení osláv troch okrúhlych výročí i krstu stíhačky F-16. Podujatie sa uskutoční na leteckej základni Kuchyňa-Malacky 31. augusta a 1. septembra. TASR o tom informovala media manažérka Slovenskej leteckej agentúry Tereza Šimončičová.


"Obsahovým zámerom podujatia SIAF 2024 bude najmä pripomenutie si 80. výročia Slovenského národného povstania, 20. výročia vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie NATO a 75. výročie vzniku NATO," priblížil generálny riaditeľ SIAF-u a riaditeľ Slovenskej leteckej agentúry Hubert Štoksa. Tohtoročné letecké dni majú ambíciu prispieť k dôstojným a veľkolepým oslavám týchto významných historických míľnikov v dejinách Slovenskej republiky.       

Novým významným partnerom leteckých dní bude Ministerstvo vnútra (MV) SR. Ako avizoval Štoksa, prostredníctvom sprievodnej výstavy ZAVA - záchranárska výstava sa rezort zúčastní na podujatí dynamickými a statickými ukážkami spôsobilostí Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, integrovaného záchranného systému a letky ministerstva vnútra.         

Súčasťou leteckých dní bude opäť aj prezentácia techniky a spôsobilostí zložiek Ozbrojených síl (OS) SR. Dynamický polygón po druhý raz predvedie dynamické ukážky pozemnej techniky. Letové a statické ukážky leteckej techniky budú v réžii pozvaných vzdušných síl krajín NATO. V programe nebude chýbať ani prelet kombinovanej skupiny vzdušných síl OS SR a letky MV SR.

Ministerstvo obrany SR plánuje na SIAF-e predstaviť novú techniku pre Vzdušné sily OS SR, stíhačky F-16. Program leteckých dní doplnia sprievodné akcie zamerané na detského fanúšika letectva.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2018
Deň matiek sa pod Urpínom oslavoval aj tradičnými pretekmi lezúňov
Nedeľňajší Deň matiek si už tradične užili aj ich najmenšie ratolesti, ktoré v banskobystrickej Europe "súperili" na pretekoch lezúňov. Zúčastniť sa na nich mohli všetky deti, ktoré v deň podujatia dovŕšili maximálne jeden rok.
viac
27.04.2019
Trebišovský majáles 2019
Pri príležitosti osláv Sviatku práce mesto Trebišov zorganizuje utorok 30. apríla a stredu 1. mája tradičný Trebišovský majáles. Tak ako každoročná, aj tá tohtoročná atmosféra podujatia s kultúrnym programom sa bude niesť v ľudovom duchu.
viac
15.10.2019
Každý pokazený elektrospotrebič môže byť zdrojom cenných surovín
V boji za zvýšenie recyklácie má pomôcť Medzinárodný deň elektroodpadu. 40 miliónov ton elektroodpadu ročne skončí na skládkach, je nevhodne zlikvidovaných alebo sa stane predmetom nezákonného obchodovania a len 10 miliónov ton je recyklovaných.
viac
24.04.2021
Piloti Vzdušných síl SR si vyskúšali nové cvičné lietadlo L-39NG
Nové cvičné prúdové lietadlo českého výrobcu AERO Vodochody AEROSPACE, pristálo tento týždeň na slovenskej leteckej základni Sliač, aby absolvovalo niekoľko letov so zmiešanou česko-slovenskou posádkou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %