Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
30.11.2022 11:40

Trnavský kraj otvára 2. ročník participatívneho rozpočtu na stredných školách


Snímka zdroj: (TTSK).


Trnavský samosprávny kraj (TTSK) otvára druhý ročník participatívneho rozpočtu na stredných školách. Cieľom programu s názvom  Parti rozpočty na školách je zapojiť mladých ľudí do rozhodovania o dianí vo svojom okolí.


TTSK poskytne na realizáciu víťazných nápadov každej zo zapojených škôl 1000 eur. Nový vzdelávací program pre pedagógov má za cieľ inšpirovať o dobrovoľnícky rozmer. Informoval predseda TTSK Jozef Viskupič.

"Na základe skúseností z prvého ročníka sme program vylepšili v spolupráci s aktérmi zo štátnej správy a tretieho sektora. Naším spoločným cieľom je motivovať mladých ľudí k tvorivosti, tímovosti a tiež spoločenskej zodpovednosti. Dávame im možnosť si aktivitu vymyslieť, naplánovať, získať na ňu podporu aj zrealizovať," uviedol Viskupič.

"Na každej škole môžu študenti navrhnúť projekty, za ktoré bude následne možné hlasovať a víťazné projekty budú s finančnou podporou aj realizované. Do prvého ročníka projektu sa zapojilo 20 škôl, v novom ročníku záujem prejavilo predbežne 29 škôl. Termín na zapojenie uplynie v piatok 2. decembra.

Na príprave a realizácii programu TTSK spolupracuje s Úradom splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti a Platformou dobrovoľníckych centier a dobrovoľníckych organizácií (PDCO), ktorej členom je aj nové Dobrovoľnícke centrum Trnavského kraja. Pedagógovia majú súčasne možnosť absolvovať nový akreditovaný vzdelávací Service Learning program na podporu dobrovoľníctva v TTSK, ktorý zabezpečuje Krajská inovačná rozvojová agentúra (KIRA). Táto aktivita sa uskutočnila vďaka finančnej podpore Nadácie ZSE.

TTSK v prvom ročníku participatívneho rozpočtu na stredných školách rozdelil celkovo 20.000 eur, vďaka čomu sa zrealizovalo 32 projektov. Na Strednej zdravotníckej škole v Trnave bola napríklad vybudovaná záhrada liečivých rastlín, na Gymnáziu Pierra de Coubertina v Piešťanoch boli vymaľované priestory posilňovne, zakúpené cvičebné pomôcky a vymenené umývadlá. Vďaka študentskému projektu boli na Strednej odbornej škole technickej v Dunajskej Strede namontované vnútorné žalúzie, čím sa zlepšila klíma v triedach.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.10.2018
Výzva na prihlasovanie stredných škôl do participatívnych rozpočtov je otvorená
Úrad splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rozvoj občianskej spoločnosti v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom vyhlásil výzvu na podávanie žiadostí o poskytnutie finančného príspevku na podporu zavádzania participatívnych rozpočtov na stredných školách v pôsobnosti župy.
viac
29.11.2018
Deväť stredných škôl si prevzalo noty a pravidlá hry v školení koordinátorov
Študenti stredných škôl v pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sú prvými v rámci Slovenska, ktorí v zmysle princípov otvoreného vládnutia dostanú príležitosť zmeniť svoju školu k lepšiemu prostredníctvom realizácie vlastných nápadov za peniaze zo župného rozpočtu.
viac
15.01.2019
Trnavská župa spúšťa projekt participatívneho rozpočtu
Prostredníctvom neho budú môcť obyvatelia kraja, ako aj občianske združenia a neziskové organizácie, navrhovať a rozhodovať o tom, ktoré projekty sa v rámci participatívneho rozpočtu v roku 2019 budú realizovať.
viac
03.11.2020
Začalo sa hlasovanie o projektoch participatívneho rozpočtu Trnavského kraja
Od 2. až do 15. novembra sa v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) koná hlasovanie o podpore projektov z participatívneho rozpočtu (PR). V rámci jeho druhého ročníka obyvatelia môžu hlasovať online za najmenej tri spomedzi 105 projektov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %