Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
06.03.2019 04:25

Týždeň otvoreného vládnutia 2019: Sme pripravení navzájom spolupracovať?


Ilustračný výrez plagátu


Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti organizuje v dňoch 11. – 15. marca 2019 v poradí štvrtý ročník informačného podujatia Týždeň otvoreného vládnutia 2019.


Celotýždňové podujatie otvorí tlačová konferencia k výstupom reprezentatívneho prieskumu postojov občanov SR, ktorý sa uskutočnil v novembri 2018 na vzorke 1200 respondentov. Cieľom prieskumu bolo zistiť, ako sa občania zapájajú do tvorby verejných politík, aké faktory pozitívne či negatívne ovplyvňujú participáciu verejnosti či ako sú občania a občianky spokojné s možnosťami na zapájanie sa, ktoré im ponúka verejná správa. „Drvivá väčšina opýtaných nie je členom žiadnej politickej strany, mimovládnej organizácie či občianskeho združenia“ vysvetľuje p. prof. Jana Plichtová z Univerzity Komenského, ktorá prieskum viedla. „Výsledky prieskumu naznačujú, že mnoho Slovákov a Sloveniek na verejných politikách neparticipuje, pretože majú obavy, že ich názor nebude vypočutý, alebo že im to tí, ktorí sú pri moci, vrátia,“ objasňuje p. prof. Plichtová. Tieto zistenia odrážajú aj mieru dôvery respondentov v inštitúcie – väčšina opýtaných najviac dôveruje školám a univerzitám, po ktorých nasleduje armáda a miestna samospráva. „Najmenej občania dôverujú vláde, parlamentu či politickým stranám,“dodáva p. prof. Plichtová, „čo je varujúce zistenie“.

Jedným z cieľov Iniciatívy pre otvorené vládnutie, ktorej súčasťou je od roku 2011 aj Slovensko, je aj zvyšovanie dôvery občanov vo svoj vlastný štát. „Zlepšovanie informovanosti a zapájanie všetkých relevantných aktérov do tvorby verejných politík sú nástroje, vďaka ktorým môžu vznikať kvalitnejšie verejné politiky, ktoré reflektujú potreby občanov“, zdôrazňuje Martin Giertl, splnomocnenec vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti.

Týždeň otvoreného vládnutia 2019 je určený pre bežnú aj odbornú verejnosť, zástupcov občianskej spoločnosti, mimovládnych neziskových organizácií, predstaviteľov akadémie či podnikateľského sektora, zamestnancov verejnej správy či samosprávy, ktorí sa chcú dozvedieť viac o aktivitách týkajúcich sa Iniciatívy pre otvorené vládnutie.

Podujatie je súčasťou medzinárodnej série aktivít, ktoré sa pod spoločným názvom Open Government Week konajú v dňoch od 11. do 17. marca 2019 vo viacerých členských krajinách Iniciatívy pre otvorené vládnutie. Všetky informácie o jednotlivých podujatiach v rámci Týždňa otvoreného vládnutia 2019 sú dostupné na webovej stránke Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti.

Autor: (Tlačová správa Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2017
Slovenské mestá a obce dostanú prostriedky na rozvoj občianskej spoločnosti
Európska komisia pridelila slovenským mestám a obciam ďalšieho takmer pol milióna eur na rozvoj občianskej spoločnosti.
viac
24.01.2019
Participácia, moja láska!
Pozvánka na podujatie Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti do hotela Bôrik na tréningové nokturno a prezentáciu výstupov z analytických expedícií s názvom Participácia, moja láska.
viac
04.10.2019
Pozvánka na konferenciu Participatívne rozpočty v praxi / samospráva - školy
Podujatie je realizované v rámci národného projektu Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti s názvom Podpora partnerstva a dialógu v oblasti participatívnej tvorby verejných politík.
viac
30.09.2021
Blíži sa Týždeň otvoreného vládnutia
Každoročné podujatie Úrad splnomocnenca vlády pre rozvoja občianskej spoločnosti Týždeň otvoreného vládnutia sa uskutoční od 5. do 7. októbra v Bratislave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %