Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
05.02.2021 08:00

ÚMS: Nevieme, čo máme robiť, vládne tu úplný chaos


Ilustračná snímka.


Mestá sú zúfalé z aktuálneho diania a z prístupu vlády. V čase, kedy sa rozhoduje o otváraní škôl počas kritickej epidemiologickej situácie na Slovensku, neexistujú žiadne striktné a zrozumiteľné pravidlá, ako majú mestá postupovať.


Situácia je mimoriadne nekoordinovaná, chaotická a frustrujúca. Odborníci upozorňujú, že aktuálna epidemiologická situácia na Slovensku je mimoriadne vážna, a preto rozhodovať sa zodpovedne pod takýmto tlakom a stresom, ktorý na mestá a samosprávy vyvíja štát, je neprijateľné.

Prezident ÚMS Richard Rybníček: „V čase, kedy potrebujeme mať zo strany vlády oporu a v komunikácii jasné pravidlá, úplný opak je pravdou. Čo majú mestá robiť? Ako majú postupovať? Majú nechať školy zatvorené, alebo ich majú otvoriť? Kto za všetky tie následky vezme zodpovednosť? Primátorky a primátori nemajú inú možnosť, len zobrať tento chaos do vlastných rúk a tým na seba prevziať aj plnú zodpovednosť, a to nie je fér. Vláda nemôže nechať mestá tápať v takejto neistote.”

Po komunikácii s členskými mestami ÚMS je zrejmé, že nie všetky mestá otvoria školy. V regiónoch, kde je nepriaznivá epidemiologická situácia, mestá školy neotvoria. Primátorky a primátori nechcú ohroziť zdravie detí a obyvateľov. Urobia tak napriek tomu, že je absolútne nejasný aj právny režim, v akom sa majú rozhodovať. ÚMS preto vyzýva vládu SR aj hlavného hygienika, aby zjednotili pokyny pre RÚVZ v územiach, aby postupovali a komunikovali jednotne a aby zabezpečili legislatívne prostredie tak, aby rodičia detí zo škôl, ktoré z rozhodnutia samospráv zostanú zatvorené, nestratili nárok na pandemickú OČR.

Autor: (Daniela PIRŠELOVÁ, hovorkyňa ÚMS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2021
Otváranie škôl je momentálne mimoriadne rizikové
Únia miest Slovenska, a jej členské mestá, včera absolvovali online stretnutie spoločne s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom k aktuálnym otázkam súvisiacim s testovaním žiakov a otváraním škôl v januári 2021.
viac
26.01.2021
Stanovisko Únie miest Slovenska ku skríningovému testovaniu
Únia miest Slovenska (ÚMS) žiada predsedu vlády, aby urýchlene zvolal konzílium odborníkov, aj za účasti predstaviteľov samosprávy.
viac
28.01.2021
Štát neberie mestá a samosprávy ako relevantných partnerov
Únia miest Slovenska (ÚMS)je sklamaná z priebehu a výsledku stredajšieho rokovania ústredného krízového štábu. Súčasnú situáciu považuje za mimoriadne nejasnú a frustrujúcu.
viac
03.02.2021
Stanovisko Únie miest Slovenska k otváraniu škôl
Únia miest Slovenska (ÚMS) vyzýva ministra zdravotníctva SR Mareka Krajčího, aby urýchlene, najneskôr do piatka večera, zabezpečil podpis rozhodnutí o zriadení súkromných mobilných odborových miest (MOM) pre zrýchlenie procesu testovania obyvateľov Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %