Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
11.05.2023 12:35

V arboréte budú Dni bez bariér, zamerané na vzdelávacie aktivity


Snímka zdroj: (zvonline.sk).


Arborétum Borová hora Technickej univerzity (TUZVO) vo Zvolene sa počas piatka a soboty (12. a 13. 5.) stane otvoreným pre skupiny osôb s telesným postihnutím, vozičkárov, ako aj širokú odbornú a laickú verejnosť.


Uskutoční sa tam v poradí už piaty ročník odborného podujatia Dni bez bariér 2023, ktoré je zamerané na vzdelávacie aktivity v prírodnom prostredí existujúcich náučných chodníkov.

"V spolupráci s renomovanými odborníkmi budú predstavené možnosti využitia bezbariérových pomôcok a zariadení pre ľudí so špecifickými potrebami. Pripravené budú zóny oddychu s bezbariérovým mobiliárom, poskytnutá odborná poradenská činnosť v predmetnej problematike, prezentované edukačné panely, exteriérová kniha o drevinách, náučný bylinkový záhon a ďalšie vzdelávacie aktivity s prezentovaním zbierok arboréta," priblížil podujatie hovorca TUZVO Ján Lichý.

Arborétum Borová hora sa problematikou bezbariérového sprístupňovania na vedecko-odbornej úrovni intenzívne zaoberá od roku 2015, keď bol realizovaný 1. medzinárodný seminár s touto problematikou na Slovensku.

"Spolupracovali sme s Národným rehabilitačným centrom v Kováčovej, so Slovenským zväzom telesne postihnutých, ale aj s odborníkmi z Fakulty architektúry a dizajnu STU v Bratislave či z partnerských univerzít vo Varšave a Brne. Myšlienka búrania bariér medzi ľuďmi čoraz viac rezonuje v sociálne orientovanej spoločnosti, ktorej úroveň sa posudzuje podľa toho, ako sa dokáže správať voči svojim najzraniteľnejším občanom. Rozširovanie vedomostí o tejto problematike vytvára predpoklad na inkluzívnu a aktívnu účasť osôb so zdravotným postihnutím na spoločenskom a kultúrnom živote," uviedla odborná garantka podujatia Mariana Jakubisová.

Arborétum Borová hora patrí medzi jedinečné pracoviská svojho druhu na Slovensku. "Svojimi prírodnými podmienkami a benefitmi v podobe atraktívnych výsadieb a autentických scenérií, vysadených rozmanitých druhov a foriem drevín poskytuje a vytvára podmienky nielen na univerzitné vzdelávanie, ale aj vzdelávanie ďalších typov škôl, ako aj širokej odbornej a laickej verejnosti vrátane osôb so zdravotným znevýhodnením," zdôraznil riaditeľ arboréta Ivan Lukáčik.

Dni bez bariér 2023 hora sú organizované a podporené z projektu KEGA 004TU Z-4/2022 Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2016
Lesníci zo Slovenska a Ukrajiny sa budú venovať zážitkovému sprevádzaniu
Na vzdelávacom programe Lesný sprievodca sa v Poprade a vo Vysokých Tatrách zúčastní oddnes do piatka 7. októbra 20 lesníkov zo Slovenska a Ukrajiny.
viac
10.05.2023
Letnú sezónu v arboréte Mlyňany otvoria Ambrózyho dni
Ambrózyho dni otvoria tohtoročnú sezónu v Arboréte Mlyňany v okrese Zlaté Moravce.
viac
14.06.2023
Dni ruží predstavia v arboréte takmer 800 odrôd
Takmer 800 odrôd záhonových ruží s osobitne vyčleneným priestorom pre miniatúrne, popínavé a sadové odrody ruží budú môcť vidieť návštevníci Dní ruží v arboréte Borová hora vo Zvolene. Uskutočnia sa 17. a 18. júna. Po oba dni je o 10.00 h a o 14.00 h pripravený aj odborný výklad.
viac
03.04.2024
Vítanie vtáčích poslov jari otvorilo sezónu v arboréte Borová hora
Vítanie vtáčích poslov jari otvorilo v stredu návštevnú sezónu v arboréte Borová hora Technickej univerzity (TUZVO) vo Zvolene. Deti i dospelí zažili odchyt a krúžkovanie vtákov a ich pozorovanie spolu s poznávaním ich spevu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %