Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.06.2022 08:25

V bani v Nižnej Slanej práce finišujú, do rieky už vyteká čistejšia voda


Snímka zo schátralého areálu bývalých železorudných baní Siderit v Nižnej Slanej. Miesto v blízkosti, kde stála ťažná veža šachty Gabriela. Snímka zdroj: (tasr).


Záchranné práce v bani v Nižnej Slanej v okrese Rožňava, ktoré majú za cieľ prispieť k zníženiu vytekania silne mineralizovaných vôd do rieky Slaná, pomaly finišujú.


Dokončené sú približne na 80 percent a do rieky už z bane vyteká viditeľne čistejšia voda. Uviedol to prednosta Okresného úradu v Rožňave Jaroslav Šíp.

"Vytekajúca voda už nie je taká kontaminovaná, je chladnejšia a má viditeľne menej výrazné sfarbenie," priblížil Šíp s tým, že slabšie sfarbenie je už viditeľné aj v samotnej rieke. Ako dodal, v najbližších dňoch budú vykonané aj laboratórne vyšetrenia vzoriek vody, ktoré by mohli preukázať i kvalitatívny rozdiel.

V bani v Nižnej Slanej naďalej pokračujú záchranné práce, ktoré vykonáva Hlavná banská záchranná stanica. Štátny podnik Rudné bane koncom minulého týždňa informoval, že vodu vtekajúcu do hlbších častí bane sa už podarilo odkloniť priamo na povrch. Podľa prednostu OÚ Rožňava by prvá etapa prác mala byť ukončená tento týždeň. Ako dodal, kompetentné orgány budú v rámci riešenia znečistenia rieky ďalej konať.

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára, príčinou je vytekanie banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit, ktorý v obci Nižná Slaná v okrese Rožňava fungoval do roku 2008. Výsledky rozboru vody v rieke preukázali 12-násobne prekročenú hodnotu železa. Analýza vzoriek vo vode potvrdila aj zvýšenú hodnotu mangánu, síranov a výskyt arzénu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.03.2022
Nižná Slaná žiada štát, aby čo najrýchlejšie riešil znečistenie rieky Slaná
Obec Nižná Slaná v okrese Rožňava žiada štát, aby začal čo najrýchlejšie riešiť znečistenú rieku Slaná, kým nenastane ekologická katastrofa. Obec o tom informuje na sociálnej sieti s tým, že aplikovať by sa dali dočasné riešenia, ako napríklad filtre či kontajnerové čističky.
viac
27.05.2022
V piatok sa začnú práce na zastavenie znečistenia rieky Slaná
V piatok (27. 5.) sa začnú záchranné práce na zastavenie znečistenia rieky Slaná v okrese Rožňava. Zastaviť sa tak má pritekanie povrchovej vody do bane v Nižnej Slanej, ktorá následne vyviera z bane a spôsobuje tak znečistenie rieky.
viac
24.06.2022
Práce v bani v Nižnej Slanej skončili, časť znečistenej vody stále vyteká
Hlavná banská záchranná stanica (HBZS) minulý týždeň ukončila práce v bani v Nižnej Slanej v okrese Rožňava. Koncentráciu rozpustených látok vo vytekajúcej vode do rieky Slaná sa podarilo znížiť o približne 80 percent.
viac
23.11.2022
O zastavení znečistenia banskými vodami na rieke Slaná rozhodne vláda
O trvalom zastavení znečistenia banskými vodami na rieke Slaná rozhodne vláda. Štátny podnik Rudné bane má zabezpečiť čiastočné uzatvorenie šachty Gabriela a štôlne Marta v bani v Nižnej Slanej v okrese Rožňava.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %