Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
04.09.2021 09:30

V Devínskej Novej Vsi bude počas víkendu Festival chorvátskej kultúry


Ilustračný výrez plagátu


Tento víkend bude v Bratislave v znamení slovensko-chorvátskeho stretnutia. Okrem futbalového súboja národných reprezentácií na Tehelnom poli sa v Devínskej Novej Vsi uskutoční 32. ročník Festivalu chorvátskej kultúry.


Program otvorí dnes  (4. 9.) výstava o 30. výročí založenia Chorvátskeho kultúrneho spolku na Slovensku, súčasťou dvojdňového podujatia (4.- 5. 9.) budú vystúpenia chorvátskych folklórnych súborov z Chorvátska, ale i Rakúska a Slovenska, liturgické podujatie i tradičné chorvátske zábavy. Návštevníci môžu v sobotu popoludní ochutnať tiež typické chorvátske jedlá.       

Organizátorom je bratislavská mestská časť Devínska Nová Ves a Chorvátsky kultúrny zväz na Slovensku – člen Chorvátskeho svetového kongresu. Devínska Nová Ves je spolu s Jarovcami a Čunovom v Bratislave i Chorvátskym Grobom sídlom s organizovanou a aktívnou chorvátskou menšinou. Chorvátsku stopu možno nájsť v mnohých obciach na juhozápadnom Slovensku ako výsledok príchodu Chorvátov na toto územie v prvej polovici 16. storočia, keď Chorváti migrovali pred tureckou expanziou.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2019
BSK: Víkend zatvorených hraníc sa blíži
O desať dní sa symbolicky na zatvoria hranice medzi slovenskou a rakúskou stranou a to na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi, ktorý sa opäť stane spomienkovým miestom na obete režimu Železnej opony.
viac
08.10.2021
Oslavy Dňa obce v Devínskej Novej Vsi
V dňoch 9. a 10. októbra 2021 sa v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves uskutočnia oslavy Dňa obce pri príležitosti 570. výročia prvej písomnej zmienky o Devínskej Novej Vsi. Devínska Nová Ves pripravila bohatý kultúrny program plný symbolov a historických odkazov.
viac
30.07.2022
Festival Živé sochy 2022 v Spišskej Novej Vsi tento rok s Mariánom Labudom ml
Netradičný multižánrový festival „Živé sochy“ sa vracia do Spišskej Novej Vsi v dňoch 29. - 30. júla 2022. V plnej sile a bez pandemických obmedzení. Podujatie, ktoré ponúka jedinečný zážitok z pouličného statického umenia opäť priláka tisícky návštevníkov z celého Slovenska aj z okolitých krajín.
viac
12.11.2022
Víkend zatvorených hraníc
Na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi si už tento víkend pripomenieme dôležitý moment našej histórie. Po siedmy raz sa symbolicky uzatvoria hranice medzi Slovenskom a Rakúskom. Víkend zatvorených hraníc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %