Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
14.05.2019 11:45

V Horehronskom múzeu ľudí priučia tradičnej židovskej výtvarnej technike


Budova Horehronského múzea v Brezne, snímka zdroj: muzeum.sk


Tretia májová sobota (18. 5.) bude opäť patriť múzeám a galériám, ktoré sa už po pätnásty raz zapoja do celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií. Inak tomu nebude ani v Horehronskom múzeu v Brezne, ktoré na tento deň pre návštevníkov pripravilo program až do večerných hodín.


Horehronské múzeum v ten deň od 15. do 18. h pripravilo tvorivé dielne pre malých i veľkých. Tradičnej židovskej výtvarnej technike priučí návštevníkov výtvarníčka z Izraela Esther Shilo. Čaká ich aj otvorenie jej výstavy Z papiera vystrihované, ktorá potrvá do 14. júna či workshop Cesta do praveku s Dušanom Valentom.       

"Esther Shilo sa narodila v Tel Avive, obaja jej rodičia pochádzali zo Slovenska, prežili holokaust a v roku 1948 emigrovali do Izraela. Umenie bolo odjakživa jej záľubou. Počas štúdia sa venovala maľbe, kresbe, soche i keramike. V roku 2003 absolvovala kurz umeleckého strihania papiera a už po štvrtej hodine jej učiteľka skonštatovala: V tomto umení budeš géniom! Podľahla tak čaru starého židovského umenia vystrihovania z papiera a začala navrhovať vlastné originálne papierové vystrihovačky, z ktorých väčšina motívov pramení v Biblii, židovských tradíciách a symbolike," priblížila Martina Ťažká, kurátorka múzea.

Od roku 2005, keď Shilo mala svoju prvú výstavu v medzinárodnom kultúrnom centre Kastra v Haife, jej tvorbu prezentovali na viacerých výstavách v Izraeli, USA, Číne, Nemecku alebo v Česku.       

Podľa Ťažkej okrem pripraveného programu počas Noci múzeí a galérií bude pre návštevníkov sprístupnená historická expozícia Brezno v premenách času a aktuálna výstava Nie je drevo ako drevo výstava predmetov prevažne z dreva zo zbierkového fondu Horehronského múzea. Meštiansky dom má byť verejnosti prístupný do 21.00 h.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.12.2018
Horehronské múzeum otvorilo tradičnú predajnú vianočnú výstavu
Niekoľkoročná tradícia vianočných výstav v Horehronskom múzeu v Brezne pokračuje aj tento rok usporiadaním predajnej výstavy Čaro a krása Vianoc.
viac
12.04.2019
V múzeu v Galante sa bude Veľká noc oslavovať tradičným podujatím
Rodinné podujatie Veľká noc v múzeu môžu v sobotu (13. 4.) navštíviť záujemcovia z Galanty a celého regiónu. Vo Vlastivednom múzeu v Galante budú pre nich pripravené tvorivé dielne, ukážky remeselnej výroby i hudobný program.
viac
11.11.2020
Horehronské múzeum "rozkvitne" ornamentmi na tradičnom odeve i keramike
V slovenskej ľudovej výtvarnej kultúre mal ornament vždy významné miesto. Objavoval sa v bohatých variáciách založený na geometrických, florálnych či figurálnych motívoch na tradičnom odeve alebo keramike.
viac
08.03.2023
Múzeum vyhlásilo súťaž o najkrajšiu kraslicu, prihlásiť sa môže ktokoľvek
Horehronské múzeum v Brezne vyhlásilo druhý ročník súťaže Veľkonočná pisanka, ktorej cieľom je prezentovať výrobcov kraslíc a podporiť i pomôcť uchovávať tradičné ľudové remeslá.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %