Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.12.2017 04:56

V odpadoch urobíme poriadok, sľubuje si od ISOH minister Sólymos


Ilustračná snímka.


Slovenská republika zaplatí 12,7 milióna eur (bez DPH) za vybudovanie Informačného systému odpadového hospodárstva (ISOH). Tender na jeho dodanie vyhralo ešte v novembri konzorcium firiem Tempest a Softip.


Ministerstvo životného prostredia si od systému sľubuje, že sa mu jeho spustením podarí detailne sledovať tok odpadov od jeho vzniku až po finálne spracovanie.

Väčšina údajov sa bude spracovávať v štandarde Open Data a budú prístupné verejnosti i tretím stranám. „Spojením údajov z jednotlivých hlásení podaných výrobcami, dovozcami a hlásení o vzniku a spracovaní odpadu sa zabezpečí informačný základ pre sledovanie jednotlivých druhov odpadu,“ povedal generálny riaditeľ sekcie informatiky MŽP Juraj Németh. „Zároveň sa tak zabezpečí ucelený pohľad na sledovanie histórie a predikciu trendov v oblasti produkcie odpadov.“

„Spustením ISOH naplníme nielen záväzky voči Európskej únii, ale aj môj sľub, že v odpadoch na Slovensku konečne urobíme poriadok,“ vyhlásil minister envirorezortu László Sólymos. Nový informačný systém zjednotí a nahradí niektoré podobné existujúce systémy v oblasti odpadového hospodárstva na Slovensku. V budúcom roku si ostáva zaželať, aby čo najskôr splnili úlohy, ktoré si od neho rezort sľubuje.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2017
MŽP SR vypísalo tender na informačný systém odpadov
Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo verejné obstarávanie na nový informačný systém odpadového hospodárstva za takmer 19,2 milióna eur bez DPH.
viac
02.02.2017
Novinky prichádzajúce od poslancov EP a MŽP SR
Dobrou správou pre napredovanie (aj) s komunálnymi odpadmi sa zdá byť výzva poslancov Európskeho parlamentu (EP) z Výboru pre životné prostredie, zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI).
viac
16.11.2017
MŽP začne budovať nový Informačný systém odpadového hospodárstva
Nový systém odstráni nedostatky súčasného systému nakladania s odpadmi, ako sú napríklad neodsledovateľnosť toku odpadu od jeho vzniku po jeho konečné spracovanie a formálne deklarovanie spracovania odpadu.
viac
19.01.2021
Od januára musia výrobcovia požiadať o registráciu do ISOH
Od januára musia výrobcovia vyhradených výrobkov požiadať o elektronickú registráciu do Informačného systému odpadového hospodárstva (ISOH).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %