Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
30.01.2019 05:05

V Rákociho paláci objavíte krásu slovenského drahokamu


Harlekýn je uložený v múzeu vo Viedni.


Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu obdivovať výnimočnú zbierku slovenských opálov. Medzi najvzácnejšie kúsky novej stálej expozície patrí opál drahý, ktorý je zároveň najstarším známym opálom. Jeho prvé ložiská sa našli na území východného Slovenska.


Slanské vrchy sú doteraz jediným miestom v Európe, kde sa nachádzajú ložiská drahého opálu. Jeho svetoznáme nálezisko je v severnej časti sopečného masívu medzi obcami Červenica a Zlatá Baňa. Počiatky banskej činnosti tu siahajú až do doby kamennej.

„Vyznačuje sa nádhernou hrou dúhových farieb, známou ako opalescencia. Už starí Gréci považovali drahý opál za rovnocenný diamantu a toto ich ocenenie trvá pre najkrajšie exempláre dodnes,“ hovorí Ing. Elena Dercová, botanička Krajského múzea v Prešove, organizačná jednotka Kaštieľ a Archeopark Hanušovce nad Topľou.

Prvá písomná zmienka o drahom opále na našom území je zo 14. mája 1597 v povolení, ktoré vydal cisár Rudolf II pre Alberta Magnusa z Vratislavi.V období rokov 1845 - 1880 bola ťažba drahých opálov na vrchole. V baniach pracovalo viac ako 350 baníkov a až 13 brusičov. Z historických dokumentov vyplýva, že drahý opál z Dubníka bol v tomto období vysoko cenený a na svetových trhoch veľmi vyhľadávaný.

„Doteraz najväčší známy kus drahého opálu tu objavili v roku 1771. Pre svoju prekrásnu a zvláštnu farbohru ho pomenovali Harlekýn a v súčasnosti je uložený v múzeu vo Viedni. Váži 3035 karátov, čo je asi 607 gramov,“ prezradila Dercová.

V stredoveku sa verilo, že opál má liečivú silu. Neskôr ho však označili za kameň nešťastia a ľudia verili, že ak stratí lesk alebo zmatnie, jeho majiteľ ochorie na mor a čaká ho blízka smrť. Podľa Dercovej to súvisí s menom rabína Bononiho, ktorý údajne vyriekol nad opálom zlovestnú kliatbu.

„Senzáciu tak v tomto období vyvolala správa o tzv. španielskom opále, ktorý kráľ Alfonz daroval svojej manželke ako svadobný dar a ona krátko na to zomrela,“ dodáva Dercová

Expozícia Opál – slovenský drahokam je jedinečná na Slovensku i v Európe a vznikla vďaka podpore Fondu na podporu umenia. Okrem drahého opálu tu návštevníci uvidia aj opál mliečny, sklený, železitý či mäsový. Expozícia sa nachádza v pivničných priestoroch Rákociho paláca.

Autor: (ts-tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2018
V Rákociho paláci ožije prvé vysielanie Prešovského rozhlasu
V Krajskom múzeum v Prešove si pripomenú 80. výročie rozhlasového vysielania z Prešova. Novú výstavu sprístupnia v Rákociho paláci vo štvrtok 15. novembra. Vystavené exponáty dokumentujú činnosť Slovenského rozhlasu v rokoch 1938 až 1944.
viac
22.04.2020
Krajské múzeum v Prešove prešlo v čase krízy do online priestoru
Krajské múzeum v Prešove spustilo nové online súťaže. Takýmto spôsobom chce pomôcť rodičom a učiteľom pri vytváraní alternatívneho programu pre deti obmedzované karanténou.
viac
05.06.2020
V Rákociho paláci vystavujú unikátne dielo Jána Lazoríka
Krajské múzeum v Prešove predstaví autentické fotografie zberateľa hmotnej a duchovnej ľudovej kultúry šarišského regiónu Jána Lazoríka. Tie svojou témou približujú ťažký život roľníkov na východnom Slovensku ako aj náročnú cestu obilného zrna až k finálnemu produktu, chlebu.
viac
18.07.2020
Návštevníkov kaštieľa v Hanušovciach prekvapí slovenský unikát
Krajské múzeum v Prešove – Kaštieľ Hanušovce nad Topľou vystavuje jedinečný komplet predmetov svadobného vena rodu Dessewffy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %